Hirurško lečenje kolorektalnog karcinoma u Srbiji od 2010. do 2014. godine: procena registara više centara - Nikolić, Aleksandra; Krnjajić, Mina; Marković, Velimir; Barišić, Goran; Dimitrijević, Ivan; Krivokapić, Zoran (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod/Cilj. Hirurški registri i baze podataka su posebno vredni za praćenje karakteristika lečenja i otkrivanje potencijalnih problema kod karcinoma. Za bolesnike sa kolorektalnim karcinomom (KRK) u Srbiji, podaci o primljenoj terapiji, faktorima koji mogu imati uticaja na ishod, odnosno da li je lečnje uspešno i odgovarajuće ili ne, trenutno nisu sistematizovano obrađeni. Cilj rada bio je uspostavljanje baze usaglašenih podataka o hirurškom lečenju KRK u različitim državnim bolnicama širom Srbije i procena ishoda operativnog lečenja obolelih od KRK u periodu od 2010. do 2014. godine. Metode. Istraživanjem su obuhvaćena 52 državna hirurška centra u Srbiji u kojima su sakupljani brojčani podaci o bolesnicima podvrgnutim hirurškoj resekciji KRK. Kreirana je elektronska baza podataka pod nadzorom Prve hirurške klinike Kliničkog centra Srbije, Beograd. Podaci su nezavisno sakupljani korišćenjem posebno sastavljenog standardizovanog upitnika koji je uključio broj operisanih bolesnika, lokalizaciju primarnog tumora, tip hirurške intervencije, urgentnost zahvata i postoperativni mortalitet. Rezultati. Ukupno 22 037 kolorektalnih hirurških procedura izvedeno je u Srbiji u periodu od 2010. do 2014. godine (približno 4 400 godišnje) od čega je bilo 78,5% elektivnih, a 21,5% urgentnih operacija. Najčešći uzrok urgentnih operacija bio je ileus (3 618 bolesnika, 76,4%), dok su manje česti uzroci bili perforacija (899 bolesnika, 18,9%) i krvarenje (216 bolesnika, 4,5%). Postoperativna smrtnost tokom perioda istraživanja, izražena kao procenat svih KRK intervencija, iznosila je prosečno 2,8% sa diskretnom tendencijom rasta. Na kraju studijskog perioda, 127 lekara je bilo obučeno za obavljanje kolonoskopije. Zaključak. Glavni ishod istraživanja bilo je uspostavljanje neophodnih preduslova za multicentrično sakupljanje podataka koji uključuje veliki broj obolelih od KRK. Studija je podržala pretpostavku da je razvoj nacionalne baze podataka hirurškog lečenja KRK dostižan i da može obezbediti značajan uvid u rutinsko hirurško lečenje KRK u Srbiji i doprineti uvećanju resursa za buduća istraživanja.