Fatalan ishod sumnjive ektopične trudnoće kod bolesnice sa konačnom dijagnozom epiteloidnog trofoblastnog tumora - Dobrosavljevic, Aleksandar Z; Nikolic, Branka; Maglić, Rastko; Petrović, Ivana; Stanković, Goran G (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Apstrakt Uvod. Epiteloidni trofoblastni tumor (ETT) je ekstremno retka forma trofoblastnog tumora. Kao poseban entitet definisan je 1998. godine zahvaljujući specifičnim histološkim i imunohistohemijskim karakteristikama koje su ga činile različitim od tumora placentnog ležišta i horiokarcinoma. ETT potiče od intermedijarnog trofoblasta i može se diferencijalno dijagnostički preklapati sa skvamoznim karcinomom. Podaci iz literature sugerišu da je tretman izbora hirurška resekcija tumora s obzirom na njegovu relativnu rezistentnost na hemioterapiju. Prikaz bolesnika. Trideset i pet godina stara pacijentkinja G3 P2 javila se na pregled zbog bolova u maloj karlici i izostanka menstruacije. Bimanuelnim ginekološkim pregledom palpirala se bolno osetljiva tumefakcija promera oko 8 centimetara u Douglasovom prostoru. Pacijentkinja je operisana pod sumnjom da se radi o ektopičnoj trudnoći. U toku operacije uočeno je da se tumefakcija nalazi retroperitonealno neposredno uz rektosigmoidni deo kolona. Nakon biopsije i patohistološke analize uzorka bila je neophodna imunohistohemijska analiza nakon čega je konstatovano da se radi o ETT. S obzirom na neadekvatan odgovor na primenjenu hemioterapiju učinjena je resekcija rektosigmoidnog kolona sa pripadajućim tumorom kao i leva hepatektomija uz obostranu salpingektomiju uzimajući u obzir mogućnost primarne lokalizacije gestacijske trofoblastne neoplazije (GTN) nakon ektopične trudnoće. U postoperativnom toku došlo je do dehiscencije kolorektalne anastomoze te je učinjena relaparatomija sa kolostomom. Pacijentkinja je umrla četrdeset dana nakon operacije zbog hepatične insuficijencije. Zaključak. U cilju najbolje odluke o metodi lečenja ETT neophodan je timski rad sa multidisciplinarnim pristupom. Primarni metod lečenja ETT je hirurška resekcija.