Empirijska procena efekta psihološke grupne intervencije sa integrativnim pristupom kod žena sa karcinomom dojke – preliminarni rezultati - Novakov, Ivana; Popovic-Petrovic, Svetlana; Dugandžija, Tihomir; Tatić, Milanka (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Apstrakt Uvod/Cilj. Dijagnoza karcinoma dojke predstavlja izuzetno stresan životni događaj koji donosi niz fizičkih i psiholoških izazova. Međutim, intervencije u vidu suportivnih ili psiho-edukativnih grupa mogu u značajnoj meri ublažiti psihološki distres kod bolesnika. Cilj istraživanja bio je da se empirijski validiraju efekti psihološke grupne intervencije sa integrativnim pristupom na afektivno stanje žena koje su operisane zbog karcinoma dojke na Institutu za onkologiju Vojvodine. Metode. Istraživanje je sprovedeno na uzorku od 30 ispitanica, prosečne starosti 53,17 godina [standardna devijacija (SD) = 10,09]. Nakon operacije, hospitalizovane pacijentkinje su učesvovale u integrativnoj grupnoj sesiji koja se sastojala od: 1) suportivno-ekspresivnog dela, 2) psiho-edukativnog i 3) zdravstveno-edukativnog segmenta. Pre učešća u intervenciji, pacijentkinje su popunile upitnik o demografskim podacima, meru pozitivnog i negativnog afekta (PANAS), skalu optimizma (LOT-R), nade (AHS), meru neuroticizma (BFI) i simptoma depresije (DASS-21), a na kraju grupne sesije, ponovo su popunile PANAS. Rezultati. T-test za zavisne uzorke pokazao je da, nakon učešća u psihološkoj grupnoj intervenciji, dolazi do statistički značajnog povećanja pozitivnog afekta (t(29) = -4.44, p < 0.001), kao i do statistički značajnog smanjenja negativnog afekta (t(29) = 5.60, p < 0.001). Neparametrijski Vilkoksonov test rangova takođe je pokazao da su dobijene razlike statistički značajne. Multipla regresiona analiza (F(4, 25) = 3.46, p = 0.02) pokazala je da povišen neuroticizam i sniženi simptomi depresije značajno predviđaju povećanje pozitivnog afekta. Druga regresiona analiza (F(4, 25) = 3.32, p = 0.03) pokazala je da žene koje imaju povišene simptome depresije i, marginalno značajno, višu nadu, ostvaruju izrazitije smanjenje negativnog afekta nakon intervencije. Zaključak. Rezultati studije su pokazali da integrativna psihološka grupna intervencija ima pozitivan kratkoročni efekat na afektivno stanje pacijentkinja operisanih zbog karcinoma dojke, te da različite psihološke varijable mogu igrati značajnu ulogu u predikciji promene na planu afektivnog stanja.