Prognostički značaj biomarkera inflamacije kod bolesnika sa i bez dijabetesa koji su lečeni primarnom perkutanom koronarnom intervencijom zbog akutnog infarkta miokarda sa elevacijom ST segmenta - Milic, Veljko; Dzudovic, Boris; Obradovic, Slobodan (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Apstrakt Uvod/Cilj. Iako je poznat prognostički značaj inflamatornih biomarkera kao što su C-reaktivni protein (CRP) i fibrinogen, kod bolesnika sa akutnim infarktom miokarda sa elevacijom ST-segmenta (STEMI), postojanje razlike u zavisnosti od prisustva ili odsustva dijabetesa nije poznato. Metode. Istraživanje je sprovedeno u medicinskom centru tercijernog nivoa. Kod bolesnika sa STEMI, lečenih primarnom perkutanom koronarnom intervencijom (pPKI) merene su vrednosti CRP-a i fibrinogena, u toku prvih 48h od prijema. Bolesnici su bili podeljeni u dve grupe: grupu sa dijabetesom i grupu bez dijabetesa. Cilj rada bio je da se utvrdi prognostički značaj maksimalnih vrednosti ta dva biomarkera zapaljenja za nastanak intrahospitalne i šestomesečne smrtnosti u svakoj od grupa. Rezultati. Među 475 bolesnika, 126 (26,5%) je imalo dijabetes, a 349 (73,5%) nije imalo dijabetes. Bolesnici sa dijabetesom su imali značajno veću vrednost medijane CRP-a i fibrinogena u poređenju sa bolesnicima bez dijabetesa [29,6 (10,4–91,8) vs 22,4 (9,79–49,2) mg/L, p = 0,046 i 4,7 (3,6–6,3) g/L vs 4,3 (3,6–5,4) g/L, p = 0,026]. Međutim, korišćenjem Cox regresione multivarijantne analiza smrtnosti modela pokazano je da su kod bolesnika bez dijabetesa CRP i fibrinogen imali značajnu prognostičku vrednost za nastajanje intrahospitalne smrtnosti [hazard ratio – stopa rizika (HR) = 1,013 95% interval poverenja (CI) (1,004–1,022), p = 0.004 i HR = 1,529, 1,023–2,287 95%CI, p = 0,039]. Kada je u pitanju šestomesečna smrtnost, nije pronađena statistički značajna razlika. Ukupno preživljavanje je bilo najniže u četvrtom kvartilu CRP-a u grupi bolesnika bez dijabetesa. Zaključak. Visoke vrednosti CRP-a su nezavisan prediktor intrahospitalne i ukupne šestomesečne smrtnosti kod bolesnika sa STEMI koji nemaju dijabetes lečenih pPKI. Fibrinogen se takođe može koristiti kao prognostički marker za intrahospitalnu smrtnost kod nedijabetičara sa STEMI.