Takotsubo kardiomiopatija kao posledica aneurizmatskog subarahnoidalnog krvarenja - Milaković, Branko; Nastasović, Tijana; Lepić, Milan; Novaković, Nenad; Matić, Siniša; Rasulić, Lukas; Savić, Andrija (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Apstrakt Uvod. Subarahnoidalno krvarenje (SAH) može biti praćeno srčanim poremećajima. Prikazali smo bolesnicu kod koje se razvila slika Takotsubo kardiomiopatije i neurogenog plućnog edema, posle ataka SAH. Prikaz bolesnika. Prethodno zdravoj osobi ženskog pola, u postmenopauzalnom životnom dobu, dogodilo se akutno SAH je izazvano pucanjem aneutizmatskog proširenja intrakranijalnog, arterijskog krvnog suda praćeno razvojem hidrocefalusa. Posle izvođenja spoljašnje ventrikularne drenaže, kraniotomije i klipsovanja aneurizme na zadnjoj, donjoj malomoždanoj arteriji, kod bolesnice se razvila klinička slika akutne slabosti srčanog mišića i neurogenog edema pluća. Transtorakalni ehokardiogram ukazao je na naduvavanje vršnog dela leve srčane komore i hiperkontraktilnost njenih bazalnih segmenata. Na nativnoj radiografiji pluća viđeni su obostrani, oblačasti infiltrati plućnog parenhima. Posle 17 dana od ataka SAH bolesnica je otpuštana iz bolnice. Naknadna koronarna angiografija nije pokazala znake oboljenja koronarnih arterija. Zaključak. Na osnovu kliničke slike bolesnice i uvidom u referentnu literaturu, zaključujemo da se Takotsubo kardiomiopatija i neurogeni edem pluća mogu očekivati sa značajnom verovatnoćom kod bolesnika sa aneurizmatskom SAH.