Ultrastrukturne karakteristike primarnih epitelnih tumora bubrega sa granuliranom-onkocitnom citoplazmom - Trivunić Dajko, Sandra; Bogdanović, Jovo; Andrejić Višnjić, Bojana; Popović, Milan; Hes, Ondrej (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Apstrakt Uvod/Cilj. Ultrastrukturnom analizom tumora uočene su mnoge zajedničke osobine nekih neoplazmi, ali i specifičnosti. Primarni tumori bubrega sa granuliranom–onkocitnom citoplazmom su veoma heterogena grupa po svom histološkom poreklu i biološkom ponašanju, što rezultuje razlikom u terapiji i prognozi bolesti, zbog čega je neohodna precizna morfološka dijagnostika. Cilj rada bio je određivanje ultrastrukturnih sličnosti i razlika između primarnih epitelnih tumora bubrega sa granuliranom-onkocitnom citoplazmom. Metode. Analizom arhivskog i rutinskog materijala arhive Departmana za patologiju, Fakultetske bolnice u Plzenu, Republika Češka i Centra za patologiju i histologiju, Kliničkog centra Vojvodine u Novom Sadu, pronađeno je 346 primarnih renalnih epitelnih tumora sa granuliranom-onkocitnom citoplazmom koji su razvrstani u 5 grupa: 1. renalni onkocitomi (RO) (234 tumora); 2. onkocitni papilarni karcinomi bubrega (O-PRCC) (12 tumora); 3. sporadični hibridni onkocitno/hromofobni tumori bubrega (HOCT) van Birt Hogg Dubé sindroma (BHD) (14 tumora); 4. hromofobni karcinomi bubrega (ChRCC) (21 tumor) i 5. granulirani karcinomi bubrega (RCC) [64 tumora + 1 clear cell RCC (CRCC) sa hijalinim globulama]. Vršena je ultrastrukturna analiza tumorskih ćelija, na subcelularnom nivou, elektronskim mikroskopom (Philips elektronski mikroskop TEM 208), Departmana za patologiju, Fakultetske bolnice u Plzenu, Republika Češka. Rezultati. U svim analiziranim primarnim epitelnim tumorima bubrega sa granuliranom-onkocitnom citoplazmom dominatne organele bile su mitohondrije. Specifične ultrastrukturne osobine za RO bile su okrugle mitohondrije sa lamelarnim kristama, za ChRCC brojne tipične, citoplazmatske mikrovezikule, veličine 100–700 nm i mitohondrije sa tubulovezikularnim, lamelarnim i cirkularnim kristama. Ultrastrukturna specifičnost za hibridne tumore bile su retke mikrovezikule i brojne mitohindrije, za O-PRCC mitohondrije sa lamelarnim kristama i male intracitoplazmatske vezikule veličine 100–200 nm, a za granulirane RCC pored mitohondrija i „glassy“ hijaline globule (GHG). Zaključak. Ultrastrukturna analiza ukazuje na mitohondrije, kao dominatnu organelu u analiziranim tumorima. Elektronskom mikroskopijom uočene su i specifičnosti, odnosno razlike u izgledu krista, prisustvu i veličini vezikula, kao i deponovanje pigmenta u i van citoplazme, te “glassy” hijalinih globula.