Correlation between conjunctival scraping cytology and other clinical dry eye metrics in determination of dry eye related inflammation - Dačić Krnjaja, Bojana M; Potić, Jelena; Raonić, Danijela; Stojković, Milenko (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Apstrakt Uvod/Cilj. Nova unapređena definicija bolesti suvog oka ističe hiperosmolarnost i upalu sa inicijalnom nestabilnošću suznog omotača kao najčešće etiološke faktore. Cilj rada bio je da se ispita korelacija između nekih često korišćenih kliničkih testova za suvo oko i citološkog nalaza epitela konjuktive dobijenog skrejpingom pri utvrđivanju inflamacije suvog oka. Metode. Od ispitanih 100 bolesnika, dijagnozu suvog oka smo postavili kod 80. Učinjeno je merenje sekrecije suza bez anestezije u 5 minuta Schirmer trakom (Schirmer I), vreme prekida suznog filma obojenog fluoresceinom (Fluorescein Tear Break Up Time – FTBUT), bojenje površine oka vitalnom bojom Rose Bengal (RB). Ispitano je prisustvo nabora konjunktive paralelnih ivica donjeg kapka (Lid-Parallel Conjunctival Folds – LIPCOF), izmerena visina meniskusa suza (Tear Meniscus Height – TMH) i urađen test grananja suze (Tear Ferning – TF). Rezultati. FTBUT je pokazao najvišu senzitivnost (93,6%). Najvišu specifičnost je pokazao RB test (93,2%), ali je visoka specifičnost utvrđena i kod Shirmer I, TF i FTBUT testa (89,8%, 84,5%, 78,0%). Najbolju korelaciju sa citološkim nalazom konjunktivnog skrejpinga imali su RB i FTBUT (r = 0,707, p < 0,001; r = -0.507, p < 0,001). Zaključak. FTBUT iako često korišćen u kombinaciji sa drugim testovima, samostalno je pokazao značajno visoku senzitivnost i specifičnost, kao i dobru korelaciji sa inflamacijom u sklopu bolesti suvog oka citološki detektovanoj skrejpingom konjunktive.