Efikasnost različitih rotirajućih sistema u uklanjanju dva opturaciona materijala pri endodontskom retretmanu - Pešić, Dragana; Melih, Irena; Kolak, Veljko; Nikitović, Ana; Lalović, Marija; Jakovljević, Ankica (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Apstrakt Uvod/Cilj. U cilju postizanja dobrih rezultata u endodontskom retretmanu, neophodno je omogućiti zadovoljavajuće uklanjanje opturacionog materijala i adekvatan debridman kanala korena zuba. Cilj ove in vitro studije bio je evaluacija efikasnosti tri sistema rotirajućih instrumenata u uklanjanju gutaperke/AH Plus silera i RealSeal SE sistema tokom retretmana, primenom skenirajuće elektronske mikroskopije. Metode. Kanali korenova 72 sveže ekstrahirana donja centralna inciziva su preparisani primenom rotirajućih iRaCe NiTi instrumenata do veličine #30. Zubi su nasumično podeljeni u 6 grupa od po 12 uzoraka. Ukupno 36 zuba (grupe 1, 2 i 3) opturisani su gutaperkom sa AH Plus silerom, a preostalih 36 zuba (grupe 4, 5 i 6) RealSeal SE sistemom, primenom tehnike hladne lateralne kondenzacije. U grupama 1 i 4 retretman je obavljen primenom ProFile Sistema, u grupama 2 i 5 primenom ProTaper Universal Retreatment sistema, a u grupama 3 i 6 primenom D-RaCe Sistema. Posle retretmana zubi su presečeni longitudinalno na polovine a efikasnost metoda retretmana ocenjivana je pomoću skenirajuće elektronske mikroskopije. Upoređivanje tri parametra (prisustvo razmaznog sloja, debris od ostataka opturacionog materiajala i iregularnost površine) obavljeno je pomoću prethodno definisane skale vrednosti. Ova tri parametra su ocenjivana u koronarnoj, srednjoj i apikalnoj trećini korena zuba. Statistička analiza je obavljena primenom Kruskal-Wallis testa sa Bonferroni post-hoc testom. Rezultati. U uzorcima opturisanim AH Plus/gutaperkom uklanjanje debrisa bilo je statistički značajno bolje primenom D-RaCe i ProTaper sistema u odnosu na ProFile sistem u apikalnoj trećini (p < 0.05). Utvrđeno je manje iregularnosti površine dentina kada je korišćen ProTaper system u poređenju sa ProFile sistemom (p = 0.0139). Kod uzoraka opturisanih RealSeal SE sistemom nisu utvrđene statistički značajne razlike između ispitivanih metoda retretmana. Zaključak. Ni jedna od tehnika instrumentacije nije omogućila kompletno uklanjanje opturacionog materijala iz kanala korena zuba. Sve ispitivane tehnike retretmana su bile manje efikasne u apikalnoj trećini kanala korena, nezavisno od vrste opturacionog materijala.