Analiza morfologije korenova i kanala korenova stalnih molara primenom kompjuterizovane tomografije konusnog zraka u populaciji Srbije - Popović, Milica; Živanović, Suzana; Vučićević, Tamara; Grujović, Miona; Papić, Miloš (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod/Cilj. Za uspešnu endodontsku terapiju neophodno je poznavanje morfologije kanala korena zuba. Stoga je cilj naše studije bio da analiziramo morfologiju kanala i dužinu kanala korenova stalnih molara u populaciji Srbije, koristeći kompjuterizovanu tomografiju konusnog zraka (cone-beam computed tomography – CBCT). Metode. Studijom je obuhvaćeno ukupno 305 gornjih i 280 donjih molara snimljenih CBCT-om na kojima su analizirani broj korenova, morfologija kanala prema Vertučijevoj klasifikaciji i dužina kanala korenova. Procenjena je povezanost dobijenih rezultata sa polom i lokacijom zuba u vilici. Rezultati. Meziobukalni korenovi gornjeg prvog molara imali su tip I po Vertučiju u 45,7%, a tip II u 29% slučajeva. Kod gornjeg drugog molara, Vertuči tip I pronađen je u 60,5% slučajeva u meziobukalnim kanalima. Palatinalni i distobukalni kanali su uglavnom imali konfiguraciju kanala tipa I po Vertučiju. Mezijalni korenovi donjih molara najčešće su imali dva kanala, sa najvećom zastupljenošću Vertuči tipa IV u prvom, a Vertuči tipa II u drugom molaru. Distalni korenovi najčešće su imali jedan kanal u oba molara. Dužina palatinalnog kanala bila je najveća kod gornjih prvih molara, sa srednjom vrednošću od 20,26 mm, dok je kod drugih molara najveća bila vrednost meziobukalnih kanala (20,09 mm). Kod oba donja molara najduži su bili mezijalni kanali. Razlike su pronađene u odnosu na pol i stranu zuba u vilici. Zaključak. Meziobukalni korenovi gornjih prvih molara imali su češće dva kanala u poređenju sa drugim molarima. Mezijalni korenovi donjih molara pokazali su sličnu učestalost dva kanala i ranolikost u tipovima prema Vertučijevoj kasifikaciji. Kod osoba muškog pola zapažena je veća učestalost kompleksne morfologije kanala korenova u poređenju sa osobama ženskog pola. CBCT može poboljšati razumevanje morfologije kanala korenova.