Sekretorni karcinom dojke u odraslom dobu - Ivković Kapicl, Tatjana; Vicko, Ferenc; Popović, Lazar; Djilas, Dragana; Lakić, Tanja (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod. Sekretorni karcinom dojke je redak tip karcinoma dojke koji se prvenstveno javlja kod dece i mlađih odraslih osoba, zbog čega se u prošlosti nazivao juvenilnim karcinomom. Prikaz bolesnika. Žena, starosti 67 godina, javila se zbog palpabilne, bezbolne mase u desnoj dojci, koja se javila mesec dana pre prijema. Nakon fizikalnog pregleda, rutinskih laboratorijskih analiza i mamografije, načinjena je iglena biopsija i patohistološkom analizom dijagnostikovan je invazivni karcinom dojke. Imunohistohemijski, 10% tumorskih ćelija je pokazalo slabu pozitivnost na estrogenske i progesteronske receptore, dok je receptor humanog epidermalnog faktora rasta-2 (HER-2) bio negativan. Posle adekvatne preoperativne pripreme, izvršen je opertivni zahvat – kvadrantektomija sa biopsijom limfnog čvora stražara. Postoperativno, bolesnik je tertiran kombinacijom ciklofosfamid/metrotreksat/fluorouracil (6 ciklusa), radioterapijom (60 Gy) i tamoksifenom. Petogodišnjim praćenjem bolesnice nisu ustanovljeni znaci bolesti. Zaključak. Sekretorni karcinom dojke je redak tip karcinoma dojke, koji zahvata sve starosne grupe i ima dobru prognozu bez obzira na karakteristični tripl-negativni fenotip. Iako ne postoji standardizovan protokol lečenja, hirurška resekcija uz adjuvantnu hemoterapiju i zračnu terapiju su glavni terapijski postupci za ovaj tip karcinoma dojke.