Izolovani avulzioni prelom glave lisnjače - Harhaji, Vladimir V; Lalić, Ivica; Vranješ, Miodrag; Mikić, Milena; Djan, Vladimir (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod. Prekid spoljašnjeg bočnog ligamenta kolena najčešće je udružen sa prekidima drugih ligamenata. Izolovan prekid ovog ligamenta retko se sreće u kliničkoj praksi i u literaturi se nalazi svega nekoliko objavljenih slučajeva. Ovde smo prikazali jedan takav slučaj iz naše prakse sa načinom i ishodom lečenja. Prikaz bolesnika. Bolesnik, star 22 godine, zadobio je povredu levog kolena u toku igranja američkog fudbala. Povreda je nastala pri doskoku na ispruženo koleno, kada je osetio bol. Nije nastavio sa utakmicom. Inicijalni pregled kod ortopeda otkrio je postojanje spoljašnje bočne nestabilnosti, dok je naknadno uređena magnetna rezonanca pokazala postojanje izolovanog prekida spoljašnjeg bočnog ligamenta 3. stepena, sa avulzionim prelomom vrha glave lisnjače i postojanjem istegnuća prednjeg i zadnjeg ukrštenog ligamenta, ali bez prekida kontinuiteta vlakana. Bolesnik je operisan, pri čemu je fiksacija ulomka postignuta žičanim koncem. Postoperativno je postavljena imobilizacija natkolenim gipsom u trajanju od 6 nedelja, posle čega je pacijent uključen u rehabilitacioni tretman. Tri i šest godina posle povrede i dalje se profesionalno bavio američkim fudbalom, bez ikakvih subjektivnih tegoba kao i bez kliničke nestabilnsti kolena, i pored toga što su kontrolni radiogrami i kompjuterizovana tomografija pokazali postojanje pseudoartroze ulomka glave lisnjače. Zaključak. Rano postavljanje dijagnoze i odusustvo drugih povreda kolena bitni su preduslovi za brz i potpun oporavak ovih bolesnika, dok operativno lečenje obezbeđuje stabilnost kolena i povratak sportskim aktivnostima.