Modeli za stratifikaciju operativnog rizika u kardiohirurgiji: kategorizacija grupa rizika za EuroSCORE II model - Nežić, Duško; Miličić, Miroslav; Petrović, Ivana; Košević, Petrović; Mićović, Slobodan (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod/Cilj. Granične vrednosti evropskog sistema za evaluaciju operativnog rizika u kardiohirurgiji (EuroSCORE II) koje definišu grupe rizika (niska, umerena, visoka) nisu trenutno uniformno određene u literaturi. Cilj naše studije bio je da se predloži kategorizacija grupa rizika u EuroSCORE II modelu. Metode. Preoperativno je kod 7 641 uzastopnih bolesnika procenjen preoperativni rizik upotrebom EuroSCORE II. Primarni cilj studije bio je određivanje bolesničkog mortaliteta prema pripadnosti određenoj kategoriji grupe rizika. Bolesnici sa vrednostima EuroSCORE II ≤ 2,50, > 2,50–6,50% i > 6,50% smešteni su u kategoriju niskog, umerenog ili visokog perioperativnog rizika, respektivno. Diskriminaciona snaga modela testirana je izračunavanjem površine ispod the receiver operating characteristic (ROC) krive (AUC). Kalibracija modela je bila procenjena upotrebom Hosmer-Lemeshow testa, kao i sa odnosom između zabeleženog i očekivanog (O/E) mortaliteta. Rezultati. Zabeleženi bolnički mortalitet u našem uzorku je bio 3.86% (295 od 7 641 bolesnika). Diskriminatorna snaga EuroSCORE II je bila prihvatljiva za grupu niskog i visokog operativnog rizika (AUCs > 0,70), dok dobra diskriminacija nije potvrđena u grupi umerenog rizika. Hosmer-Lemeshow testom potvrđena je dobra kalibracija u svim kategorijama grupa rizika. Odnos između zabeleženog i očekivanog (O/E) mortaliteta nije potvrdio dobru kalibraciju u grupi niskog i visokog rizika (blago, ali signifikantno potcenjivanje mortaliteta, O/E odnos od 1.24; 95% interval pouzdanosti 1,05–1,43), ali je potvrdio dobru kalibraciju u sve tri podkategorije grupe visokog operativnog rizika. Zaključak. Rezultati ove studije pokazuju prihvatljive sveukupne performance EuroSCORE II modela u smislu diskriminacije i tačnosti predviđanja perioperativnog mortaliteta u definisanim kategorijama grupa rizika. Potrebna je dodatna provera performansi EuroSCORE II u definisanim kategorijama grupa rizika zbog kontinuiranog poboljšanja stratifikacije rizika bolesnika pre planirane kardiohirurške intervencije.