Kašnjenje električnog impulsa između dve pretkomore je rani marker usporene propagacije impulsa kod odraslih osoba sa blago povišenim krvnim pritiskom - Djikić, Dijana; Mujović, Nebojša; Giga, Vojislav; Marinković, Milan; Trajković, Goran; Lazić, Snežana; Pavlović, Vedrana; Perić, Vladan; Simić, Dragan (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod/Cilj. Kašnjenje električnog impulsa između dve pretkomore je rani marker usporene propagacije impulsa kod odraslih osoba sa povišenim krvnim pritiskom. Cilj ovog rada bio je da se, koristeći novu ehokardiografsku metodu za procenu vremena provođenja impulse kroz pretkomoru, identifikuju odrasle osobe sa blago povišenim krvnim pritiskom i arterijskom hipertenzijom. Metode. Ispitivano je 149 odraslih osoba sa normalnim i povišenim krvnim pritiskom: 46 normotenzivnih zdravih osoba (grupa 1), 28 osoba sa blago povišenim krvnim pririskom i hipertenzijom stepena 1 (grupa 2) i 75 bolesnika sa arterijskom hipertenzijom stepena 2 (grupa 3), prema poslednjim Joint National Committee (JNC) 8 preporukama. Ispitivana je funkcija rezervoara, prikazana kao totalni volumen pražnjenja leve pretkomore (TEV) i totalna frakcija pražnjenja leve pretkomore (TEF). Vreme provođenja impulsa je izmereno pulsnim tkivnim Doplerom, uključujući vreme provođenja impulsa u levoj pretkomori i vreme provođenja impulse između dve pretkomore. Rezultati. Vrednosti TEF su se progresivno smanjivale od grupe 1, preko grupe 2 do grupe 3 (p < 0,001). Disperzija P talasa (55,1 ± 9,8 ms vs. 46,8 ± 3,1 ms vs. 43,1 ± 2,6 ms; p < 0,01) i vreme provođenja impulsa unutar leve pretkomore (22,7 ± 11,0 ms vs. 8,4 ± 4,7 ms vs. 5,6 ± 2,4 ms; p < 0,001) su bili značajno produženi samo u grupi 3. Vreme provođenja impulsa između dve pretkomore značajno se povećavalo od grupe 1, preko grupe 2 do grupe 3 (15,6 ± 3,9 ms vs. 24,6 ± 5,7 ms vs. 50,4 ± 20 ms; p < 0,05 i p < 0,05). Vrednost kašnjenja impulsa između dve pretkomore od 19,5 ms može odvojiti odrasle osobe sa povišenim krvnim pritiskom od normotenzivnih zdravih osoba sa osetljivošću od 85%, i specifičnošću od 89% [površina ispod receiver operating characteristic (ROC) krive 0,911). Zaključak. Produženo vreme provođenja impulsa između dve pretkomore procenjeno pulsnim tkivnim Doplerom može biti korisno za identifikovanje osoba sa blago povišenim krvnim pritiskom i arterijskom hipertenzijom prvog stepena.