Antioxidant status and clinicopathological parameters in patients with Parkinson’s disease - Miletić Vukajlović, Jadranka; Pejić, Snežana; Todorović, Ana; Valenta Šobot, Ana; Drakulić, Dunja; Pavlović, Ivan; Stefanović, Aleksandra; Prostran, Milica; Ilić, Tihomir V; Stojanov, Marina (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod/Cilj. Ćelijska homeostaza zasniva se na konstantnoj produkciji slobodnih radikala i antioksidanasa (AO). Svako narušavanje njihove ravnoteže može dovesti ili učestvovati u patofiziološkim promenama mnogih bolesti, uključujući i Parkinsonovu bolest (PB). Kako bi se pratio status bolesti, koristi se veliki broj parametara, uključujući i prooksidativni-antioksidativni balans (PAB) i AO, koji ujedno predstavljaju i fokus ispitivanja ove studije. Stoga, cilj ove studije je bilo ispitivanje potencijalne interakcije između AO varijabli: glutation (GSH), superoksid dismutaza (SOD), katalaza (CAT) i PAB i kliničko-patoloških osobina PB bolesnika, najviše Hoehn i Yahr (H&Y) stepena bolesti. Metode. Multivarijantna analiza varijanse (MANOVA) korišćena je za analizu međusobnih razlika između kliničko-patoloških karakteristika (pola, starosti, dužine trajanja bolesti i H&Y stepena bolesti) i AO varijabli bolesnika sa PD sa onima od zdravih osoba. Studija je uključila ukupno 111 ispitanika, 91 bolesnika kojima je dijagnostifikovana idiopatska PB i 20 zdravih osoba. Rezultati. Multivarijantni efekat je bio procenjen na 0,269 (p < 0,000), što implicira da se 27,0% varijanse zavisne varijable odnosi na H&Y stepen bolesti. Univarijantni test je pokazao da postoji statistički značajna razlika (p < 0,001) kroz H&Y stepen bolesti svih AO varijabli. H&Y stepen bolesti ostao je značajan predikator i nakon uvođenja druge varijable, dužine trajanja bolesti (p < 0,001; η2 = 0,249). Pokazano je da je ostala značajna razlika kroz H&Y stepen bolesti za sve varijable, tako da se jačina odnosa dve varijable kretala od 0,132 (lnGSH) do i dalje visokih vrednosti: 0,535 (lnPAB), 0,627 (lnSOD) i 0,964 (lnCAT). Zaključak. Rezultati pokazuju da je visoki nivo oksidativnog stresa u krvi obolelih od PB verovatno povezan sa stepenom bolesti. Zajedno sa smanjenjem aktivnosti SOD i nivoa GSH, aktivnost CAT se povećava u poređenju sa ovim vrednostima kod zdravih osoba. Pored toga, PAB ukazuje na povećani oksidativni stres kod obolelih od PB.