Korelacija između saturacije kiseonikom centralne i mešane venske krvi u elektivnoj hirurgiji aneurizme abdominalne aorte - Šoškić, Ljiljana; Kočica, Mladen; Cvetković, Dragan; Miličić, Biljana; Ladjevic, Nebojsa; Palibrk, Ivan; Karadžić, Milica; Grujić, Miloš; Vještica-Mrdak, Milica; Ristić, Arsen (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod/Cilj. Koncept korišćenja saturacije kiseonikom centralne venske krvi (ScvO2), umesto saturacije mešane venske krvi (SvO2), za izračunavanje srčanog indeksa (CI), ostaje kontroverzan s obzirom na to da još uvek nema pouzdanih podataka koji bi ukazivali da jedna saturacija može biti adekvatna zamena drugoj. Odnos između ova dva parametra testirali smo upoređivanjem vrednosti CI izračunatih na dva načina, kod elektivno operisanih bolesnika zbog aneurizme abdominalne aorte (AAA). Cilj rada bio je testiranje korelacije između ScvO2 i SvO2 u različitim vremenima merenja kod bolesnika podvrgnutih elektivnim operacijama AAA, kao i utvrđivanje mogućnosti korišćenja ScvO2 za izračunavanje CI, modifikovanom Fick-ovom jednačinom, kao adekvatne zamene vrednostima CI dobijenih merenjem putem plućnog arterijskog katetera (PAC). Metode. Prospektivnom opservacionom studijom bilo je obuhvaćeno 125 konsekutivnih bolesnika podvrgnutih elektivnim operacijama AAA. Podaci o ScvO2 i SvO2, kao i vrednosti CI dobijeni su uzimanjem uzoraka krvi i merenjem u tri različita vremena: posle uvoda u opštu anesteziju (T0), odmah posle prijema u jedinicu intenzivnog lečenja (JIL) (T1), i osam sati posle dolaska u JIL (T2). Za izračunavanje CI upotrebljena je pojednostavljena Fick-ova jednačina po Walley-u, u kojoj smo koristili ScvO2 (CI-F). Rezultati. Nađena je dobra linearna korelacija između vrednosti ScvO2 i SvO2 u svim vremenima merenja, a linearna regresiona studija pokazala je najjači koeficijent determinacije (R2 = 0.661) u T2 vremenskom okviru. Nije bilo korelacije između CI-F (CI izračunat iz ScvO2 modifikovanom Fick-ovom jednačinom) i CI (meren PAC-om) u bilo kom vremenskom okviru. Zaključak. Rezultati studije potvrđuju da ScvO2 može biti pouzdana zamena za SvO2 kod bolesnika podvrgnutih elektivnim operacijama AAA. Međutim, ScvO2 se ne može koristiti kao surogat za pravu SvO2 u izračunavanju CI.