Udruženost ekspresije IL-32 sa invazijom limfnih sudova u intestinalnom tipu karcinoma želuca - Pavlović, Mladen; Jurišević, Milena; Gajović, Nevena; Mitrović, Slobodanka; Jovanović, Milan; Radosavljević, Gordana; Pantić, Jelena; Radovanović, Dragče; Arsenijević, Nebojša; Jovanović, Ivan (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod/Cilj. Karcinom želuca (KŽ) četvrti je najčešći maligni tumor širom sveta, često dijagnostikovan u naprednim stadijumima sa lošom prognozom. Cilj studije bio je da se utvrdi ekspresija IL-32, pro-inflamatornih i angiogenih medijatora u tumoru, peritumoru i zdravom tkivu kod bolesnika sa intestinalnim tipom KŽ, kao i povezanost sa težinom bolesti. Metode. U studiji su analizirani uzorci tkiva intestinalnog tipa tumora od 60 bolesnika sa KŽ. Ekspresija interleukina (IL)-32, vaskularnog endotelnog faktora rasta (engl. vascular endothelial growth factor – VEGF), IL-17 i CD31 merena je imunohistohemijskom metodom. Rezultati. Ekspresija IL-32, VEGF-a i IL-17, kao i mikrovaskularna gustina (engl. microvascular density – MVD) bili su smanjeni u peri-tumorskom tkivu u poređenju sa tumorskim tkivom. Intenzivnija ekspresija IL-32 i VEGF-a i pojačana MVD bili su registrovani kod bolesnika sa težim (TNM stadijumi III i IV) i progresivnijim karcinomom želuca (prisutna invazija limfnih sudova). Zaključak. Veća ekspresija IL-32, VEGF-a i intenzivnija MVD u tumorskom tkivu bolesnika sa KŽ i prisutnom invazijom limfnih sudova može se smatrati znakom progresije maligne bolesti. Ovaj rezultat ukazuje na protumorogenu i proangiogenu ulogu IL-32 u biologiji intestinalnog tipa KŽ.