Randomizovano ispitivanje efikasnosti hirurškog tretmana naspram kombinacije hirurškog i kompresivnog tretmana u lečenju venskih ulceracija kod bolesnika sa primarnom venskom insuficijencijom - Milić, Dragan; Živić, Saša; Golubović, Mladjan; Bogdanović, Dragan; Lazarević, Milan; Lazarević, Konstansa (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod/Cilj: Venske ulceracije nogu (VUN) predstavljaju široko rasprostranjen zdravstveni problem. Poznato je da se VUN teško leče i da postoji visoka stopa recidiva. Kompresivna terapija predstavlja terapiju izbora, ali postoji sve veći broj dokaza da korigovanje osnovnog venskog oboljenja u ranom stadijumu bolesti, uz kompresivnu terapiju, može poboljšati zarastanje ulceracija i smanjiti stopu recidiva. Metode. U cilju utvrđivanja efikasnosti dva različita načina lečenja (samo hirurgija vs hirurgija plus kompresivna terapija) venskih ulceracija, kod pacijenata sa primarnom venskom insuficijencijom, sprovedena je otvorena, prospektivna, randomizirana studija, sa šestomesečnim praćenjem. Bolesnici sa sekundarnom venskom insuficijencijom i/ili venskom trombozom su bili isključeni iz studije. Studijom je obuhvaćeno ukupno 71 bolesnika (37 muškaraca i 34 žene), podeljenih u dve grupe: grupu A – 34 bolesnika kod kojih je urađena operacija (stripping) i koji su postoperativno tretirani samo običnim previjanjem rane, i grupu B – 37 bolesnika kod kojih je urađena operacija (stripping) i koji su postoperativno nosili elastičnu čarapu III klase kompresije, sa otvorenim prstima, satkanu u tubularnoj formi – Tubulcus® (Laboratories Innothera, Arcueil, France). Svim bolesnicima iz grupe B je objašnjeno da kompresivnu čarapu nose konstantno tokom dana i noći. Bolesnici su tretirani ambulantno, na Klinici za kardiovaskularnu i transplantacionu hirurgiju, Klinički Centar Niš (Srbija), sa primarnim ciljem da do zarastanja ulceracije dođe unutar 180 dana. Rezultati. Stopa zarastanja ulceracija je bila 29,41% (10/34) u grupi A i 56,76% (21/37) u grupi B (p < 0.01). Srednje vreme zarastanja ulceracija je bilo 141 ± 15 dana u grupi A, a u grupi B, 98 ± 12 dana (Log-rank analiza: p < 0,001). Zaključak. Rezultati studije su pokazali da lečenje venskih ulceracija kod bolesnika sa primarnom venskom insuficijencijom, hirurškom metodom u kombinaciji sa kompresivnom terapijom daje veću uspešnost i kraće vreme zarastanja, u poređenju sa samo hirurškom metodom.