Nivo endogenog testosterona i njegova korelacija sa lipidnim profilom kod muškaraca sa akutnim infarktom miokarda, starijih od 40 godina - Barać, Branko; Stanković, Sanja; Ašanin, Milika; Vasiljević-Pokrajčić, Zorana; Vujović, Svetlana (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod/Cilj. Uticaj lipidnog profila na akutni infarkt miokarda (AIM) dobro je poznat. Nasuprot tome, uloga nivoa endogenog testosterona (T), kao jednog od mogućih prediktivnih faktora AIM i njegovo dejstvo na lipidni profil kod muškaraca sa AIM i dalje su kontroverzni. Cilj studije je bio da se odredi nivo endogenog T u AIM, kao i 6 meseci nakon AIM kod iste grupe ispitanika i da se uporedi sa nivoima T kod zdravih ispitanika. Pored toga, određena je i korelacija nivoa T sa parametrima lipidnog profila u AIM kao i šest meseci nakon AIM. Metode. Sprovedena je prospektivna studija u koju su bili uključeni muškarci podeljeni u tri grupe: grupu I činilo je 35 muškaraca, starosne dobi 55 ± 3 godine sa AIM; grupu II sačinjavalo je istih 35 muškaraca koji su analizirani 6 meseci nakon AIM, dok se grupa III sastojala od 20 zdravih ispitanika starosne dobi 57 ± 2,12 godina. Uzorci krvi kod ispitanika grupe I uzimani su u periodu od 12h od nastanka AIM. Kod istih ispitanika krv za analize uzeta je šest mesci nakon preležanog AIM (grupa II). U krvi su određivani nivoi: ukupnog holesterola, triglicerida, lipoproteina male gustine (LDL) holesterola, lipoproteina velike gustine (HDL) holesterola, apolioporoteina A1 (Apo A1), apolipoproteina B (Apo B), lipoproteina(a) [Lp(a)] i nivo endogenog T. Rezultati. Nivo T kod ispitanika sa AIM (grupa I) (16,86 ± 7,18 nmol/L), kao i kod istih ispitanika šest meseci nakon AIM (grupa II) (18,12 ± 7,96 nmol/L) bio je statistički značajno niži u odnosu na zdravu kontrolnu grupu iste starosti (27,11 ± 10,48 nmol/L) (p < 0,001). U grupi I dobijena je statistčki značajna, pozitivna korelacija između nivoa T i HDL holesterola (r = 0.403, p < 0,05) i visoko statistički značajna, pozitivna korelacija između nivoa T i Apo A1(r = 0,747, p < 0,01). U grupi II, takođe je nađena statistički značajna pozitivna korelacija između nivoa T i HDL holeserola (r = 0,388, p < 0,05), kao i nivoa T i Apo A1 (r = 0,354, p < 0,05). Zaključak. Ova studija je pokazala da su nivoi T kod mušaraca starijih od 40 godina sa AIM visoko stistički značajno niži u odnosu na nivoe T kod zdravih muškaraca iste životne dobi. Nivoi T kod ispitanika sa AIM zadržavaju statistički značajno niže vrednosti i šest meseci nakon AIM u poređenju sa zdravom kontrolnom grupom.