Kastlemanova bolest udružena sa mešanim poremećajem vezivnog tkiva i cerebralnom ishemijom i vaskulitisom: redak slučaj i dijagnostički izazov za infektologa - Popović Dragonjić, Lidija; Jovanović, Maja; Vrbić, Miodrag; Stanojević, Maja; Krstić, Miljan; Tasić, Aleksandar; Živković, Nikola (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod. Kastlemanova bolest (KB) ili angiofolikularna hiperplazija limfnih čvorova je redak patohistološki proces koji se karakteriše ne-neoplastičnom reaktivnom proliferacijom limfnog tkiva. S obzirom da imitira kliničke i laboratorijske znake infekcije, može predstavljati značajan dijagnostički problem za infektologa. Prikaz bolesnika. Predstavljamo tok bolesti tridesetdevetogodišnjeg muškarca kod koga je u početku bila postavljena klinička sumnja na infekciju centralnog nervnog sistema (CNS), koja je najviše podsećala na neurotuberkulozu. Među ostalim mogućim dijagnozama našli su se i malignitet sa metastazama u kostima i limfom. U daljem toku, kod bolesnika je histološkom analizom limfnog čvora utvrđena KB, što je bilo presudno u odbacivanju sumnje na malignitet i tuberkulozu. Dodatnim analizama je kod bolesnika utvrđena mešovita bolest vezivnog tkiva (MBVT). Magnetnom rezonancom otkriven je vaskulitis mezencefalona i talamusa. Zaključak. Kastlemanova bolest sa zahvatanjem CNS-a veoma je retka, kao i KB udružena sa MBVT, što zajedno ovaj slučaj čini još jedinstvenijim. Ovim prikazom slučaja naglašava se važnost definitivne histološke dijagnoze kod bolesnika sa limfadenopatijom i pridruženim sistemskim manifestacijama i potreba za dodatnim imunološkim i radiološkim analizama.