Povezanost između kožnih manifestacija i glikemijske kontrole kod bolesnika sa dijabetesom melitusom tipa 2 - Umičević Šipka, Sanja; Balaban, Jagoda; Bijelić, Radojka (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod/Cilj. Dijabetes mellitus (DM) može biti udružen sa brojnim kožnim bolestima. Cilj naše studije bio je da se ustanovi uzorak i frekvencija kožnih manifestacija kod bolesnika sa DM tipa 2 i njihova povezanost sa glikemijskom kontrolom. Metode. Ova studija preseka sprovedena je na Klinici za kožne i polne bolesti, Univerzitetskog Kliničkog centra Republike Srpske, Banja Luka, Bosna i Hercegovina, u periodu od januara 2016. do januara 2018. godine. U studiju su bili uključeni odrasli bolesnici oba pola koji su imali kožne bolesti i DM tip 2. Glikemijska kontrola posmatrana je prema ciljnoj vrijednosti glikoliziranog hemoglobina (HbA1c) od 7%. Rezultati. U studiju je bilo uključeno 105 bolesnika (46% muškaraca i 54% žena), srednje dobi od 68,4 ± 10 godina, sa prosečnom vrednosti HbA1c od 8,3 ± 1,6%. Nezadovoljavajuća glikemijska kontrola utvrđena je kod 74,3% bolesnika koji su imali prosečnu vrednost HbA1c 8,9 ± 1,4%, a zadovoljavajuća kod 25,7% bolesnika sa prosečnom vrednosti HbA1c 6,7 ± 0,2% (p < 0,001). Među kožnim manifestacijama najzastupljenija je bila infekcija (43,4%). Bakterijska infekcija je bila najčešća (26,7%), a zatim gljivična infekcija (24,8%), kseroza kože (17,1%), psorijaza (15,2%), meki fibromi (14,3%), dijabetično stopalo (7,7%), prurigo (6,7%) i stazni dermatitis (5,7%). Druge kožne manifestacije uočene su sa manjom zastupljenošću. Utvrđena je značajna povezanost nezadovoljavajuće glikemijske kontrole sa infekcijama kože (p = 0,09). Zaključak. Najčešće kožne manifestacije kod bolesnika sa DM tipa 2 su infekcije. One su češće kod bolesnika sa nezadovoljavajućom glikemijskom kontrolom.