Stereo vid kod pilota ratnog vazduhoplovstva na humanoj centrifugi u toku +Gz ubrzanja - Randjelović, Danijela; Šarenac Vulović, Tatjana; Petrović, Nenad; Srećković, Sunčica (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod/Cilj. Stereo vid je garant dobrog vida i jedan je od tri osnovna elementa binokularnog vida pored simultane percepcije i fuzije. Predstavlјa treći stepen binokularnog vida i omogućava procenu rastojanja, dubine i razmaka između pojedinih predmeta, tj. omogućava viđenje slike sa tri dimenzije što je od izuzetnog značaja za profesiju pilota. Cilј ove studije bio je da se ispita uticaj +Gz ubrzanja na stereo vid kod pilota borbene avijacije i studenata pilota. Metode. Testirane su dve grupe ispitanika (30 studenata pilota i 65 pilota borbene avijacije – ukupno 95 ispitanika). Ispitivali smo razlike između ove dve grupe ispitanika, zbog važnosti informacija o stanju stereo vida na početku profesionalne karijere i nakon višegodišnjih sati letenja. Posmatrali smo dobijene razlike u stereoskopskom vidu na osnovu stepena ubrzanja od +5Gz. U toku našeg istraživanja koristili smo Randot test pomoću koga smo mogli da stepenujemo trodimenzionalnost vida. Rezultati. Naši rezultati su pokazali da su prolazne promene stereo vida kod studenata pilota bile veće u odnosu na promene stereo vida kod pilota borbene avijacije, kada su oni bili izloženi ubrzanju istih vrednosti (+5Gz ubrzanju). Na osnovu detalјne analize ustanovljeno je da su najosetlјiviji fiziološki pokazatelјi bile promene u stereo vidu. Zaključak. Potvrdili smo da individualna fiziološka trenaža pilota u humanoj centrifuge, gde su oni izloženi uslovima realnog Gz ubrzanja, pobolјšava toleranciju na ubrzanja.