Tačnost nivoa serumskog prokalcitonina, C-reaktivnog proteina i rastvorljivog CD14 podtipa u dijagnozi sepse kod dece - Knežević Rangelov, Sanja; Janković, Slobodan M. (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod/Cilj. Uprkos rasprostranjenom merenju nivoa prokalcitonina, C-reaktivnog proteina (CRP) i rastvorljivog CD14 podtipa (sCD14-ST) u serumu, njihova tačnost u dijagnozi sepse kod dece još nije jasna. Cilj studije bio je da se utvrdi i uporedi dijagnostička tačnost prokalcitonina, CRP-a i sCD14-ST-a kod dece primljene u bolnicu zbog sumnje na sepsu. Metode. Studija je bila dizajnirana kao retrospektivna studija preseka i sprovedena na deci primljenoj u Pedijatrijsku kliniku Kliničkog centra Kragujevac tokom šestomesečnog perioda pod sumnjom na sepsu. Dijagnostička tačnost je bila testirana konstrukcijom kriva prijemnik-operator (KPO) za svaki od testova i poređenjem površina ispod njih. Rezultati. Prokalcitonin je imao najveću površinu ispod krive [0,75; 95% interval poverenja (CI) 0,63–0,88], zatim slede CRP (0,68; 95% CI 0,54–0,81) i sCD14-ST (0,65; 95% CI 0,52–0,79). Razlike između površina ispod KPO krivih nisu bile značajne (CRP vs. prokalcitoninu z = 1,054, p = 0,291; CRP vs. sCD14-ST-u z = 0,238, p = 0,812; prokalcitonin vs. sCD14-STu z = 1,089, p = 0,286). Zaključak. Naša studija je ukazala na relativno nisku senzitivnost i umerenu specifičnost prokalcitonina, CRP-a i sCD14-ST-a u dijagnozi sepse kod dece, kao i sličnu dijagnostičku tačnost ta tri biomarkera.