Korelacija nedovoljne koncentracije vitamina D i sekundarnog hiperparatireoidizma kod žena sa prelomima na malu traumu - Ćirković, Milan; Božić, Ksenija; Petronijević, Nataša; Nikolić, Tatjana (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod/Cilj. Osteoporoza je metabolička bolest kostiju koju karakteriše smanjenje koštane čvrstine, posebno kod žena nakon menopauze. Danas, više od 25 miliona ljudi pati od ovog metaboličkog poremećaja. Pored genetske predispozicije, hormonski poremećaj, način života i nedovoljna koncentracija vitamina D u krvi su značajan faktor rizika za pojavu osteoporoze i preloma na malu traumu. Cilj naše studije bio je da ispitamo učestalost osteoporoze, kao i vezu između deficita vitamina D u krvi i hiperparatireoidizma kod žena različite životne dobi koje su imale prelom na malu traumu. Metode. U studiju preseka bilo je uključeno 559 žena koje prethodno nisu bile lečene od osteoporoze. Sve žene bile su klinički pregledane i od svih je uzeta anamneza o hroničnim bolestima, prelomima i prethodno uzimanoj terapiji. Svakoj ispitanici izmerene su masa i visina, izračunat je indeks telesne mase (ITM) i uzeta je krv za laboratorijske analize. Analizirani su faktori rizika za osteoporozu, uključujući koncentraciju 25-hidroksi vitamina D [25(OH)D] i paratireoidnog hormona. Snižena koncentracija vitamina D definisana je kao serumska koncentracija 25(OH)D manja od 30 ng/mL (75 nmol/L). Rezultati. Studija je obuhvatila 559 žena, od kojih su 102 imale prelome na malu traumu. Žene koje su imale prelom bile su starije (63,69 ± 13,88 godina) u poređenju sa ženama bez preloma (54,39 ± 14,10 godina) (p < 0,0005). Indeks telesne mase bio je veći kod žena sa prelomima (26,49 kg/m2) u poređenju sa drugom grupom (24,79 kg/m2) (p < 0,025). Od 102 žene sa prelomom, 88 je bilo u menopauzi. Ispitanice su najčešće imale prelom distalne podlaktice i proksimalne nadlaktice, 11,62% (65/559), zatim prelom vrata butne kosti, 7,15% (40/559) i prelom tela pršljena, 3,04% (17/559). Značajno niže vrednosti mineralne koštane gustine na kičmi i vratu butne kosti zapažene su kod žena sa prelomom vrata butne kosti i tela pršljena, ali ne i kod žena sa prelomom nadlaktice i podlaktice. Snižene koncentracije vitamina D nisu pokazale statistički podržanu značajnost kod žena sa prelomom. Povišena koncentracija paratireoidnog hormona (> 65 pg/mL) pokazala se statistički značajnom kod žena sa prelomom vrata butne kosti i tela pršljena. Zaključak. Kod žena koje su imale prelom kosti na malu traumu, na sve tri lokalizacije, u poređenju sa ženama bez preloma, značajni faktori rizika za osteoporozu su godine života, mineralna koštana gustina i jačina mehaničke snage tokom pada (procenjena preko indeksa telesne mase).