Ekspresija mamaglobina u tkivu kao prediktora agresivnosti karcinoma dojke - Milošević, Bojan; Cvetković, Aleksandar; Ninković, Srdjan; Marković, Snežana; Mitrović, Slobodanka; Stojanović, Bojan; Radunović, Aleksandar; Vulović, Maja; Cvetković, Danijela (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod/Cilj. Humani mamaglobin je jedan od naznačajnijih markera hematogene diseminacije karcinoma dojke. Cilj rada bio je da se ukaže na važnu ulogu peritumorskog tkiva kao aktivnog učesnika u procesu tumorogeneze i koncentracije/ekspresije mamaglobina u peritumorskom tkivu kao značajnog prognostičkog faktora. Metode. Ovom studijom su bile obuhvaćene 64 bolesnice sa primarnim karcinomom dojke tokom perioda od pet godina. Za određivanje koncentracije mamaglobina A u tkivu karcinoma i peritumorskom tkivu korišćen je enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) test, dok je za određivanje relativne genske ekspresije ovog molekula korišćen quantitative reverse-transcription-polymerase chain reaction (qRT-PCR). Rezultati. Koncentracija mamaglobina A je rasla kako u tkivu karcinoma, tako i u peritumorskom tkivu sa porastom veličine tumora, broja zahvaćenih limfnih čvorova, broja metastaza, dok je relativna ekspresija mamaglobina A statistički bila značajno viša u karcinomu nego u peritumorskom tkivu, bez obzira na veličinu tumora, broj zahvaćenih limfnih čvorova, broj metastaza i tumorski tip. Koncentracija mamaglobina A je bila viša u peritumorskom tkivu nego u tkivu duktalnog karcinoma, dok je u slučaju lobularnog karcinoma koncentracija mamaglobina A bila veća u karcinomu, nego u peritumorskom tkivu. Zaključak. Koncentracije mamaglobina A u peritumorskom tkivu veće od 0,6704221 ng/mL i u tkivu karcinoma veće od 0,5784426 ng/mL, kao i relativna genska ekspresija mamaglobina A u tkivu karcinoma veća od 1,003 su “cut-off” vrednosti na osnovu kojih se mogu identifikovati bolesnici koji su pod povećanim rizikom od razvoja metastatske bolesti i koji se mogu tretirati ranim radikalnim adjuvantnim lečenjem.