Kontrolni postoperativni pregled dan posle apikotomije „store-and-forward” metodom - Miladinović, Milan; Živković, Dušan; Živković, Milan; Lazić, Zoran; Karanović, Andrijana; Mihailović, Djordje; Šehalić, Meliha; Duka, Miloš (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod/Cilj. Mada se apikotomija rutinski izvodi i daje veoma uspešne rezultate, neophodno je kod pacijenta adekvatno ispratiti postoperativni tok zbog eventualnih komplikacija. Cilj ovog istraživanja bio je da se ispita pouzdanost postoperativne kontrole dan posle intervencije „store-and-forward” metodom u odnosu na „in-person” kontrolu na klinici. Metode. Urađene su ukupno 122 apikotomije tokom 115 hirurških operacija. Kontrolni pregled dan posle apikotomije urađen je pregledom ekstraoralnih i intraoralnih fotografija pacijenta preko interneta i pregledom datih odgovora na upitnik, kao i naknadnim pregledom pacijenta „in-person”. U cilju procene pouzdanosti „store-and-forward” metode određeni su parametri saglasnosti sa “in-person” metodom: Cohen-ov kappa (k) koeficijent, dijagnostička senzitivnost (SE), specifičnost (SP) i efikasnost (EFF). Statističko poređenje vršeno je Z-testom, a testiranje neparametarskih obeležja McNemar-ovim χ2 testom za prag značajnosti od p = 0.05. Rezultati. Na kontrolni pregled javilo se 106 (92%) pacijenata. Slaganje između „in-person” direktnog pregleda i „store-and-forward” metode telemedicine nađeno je kod 104 (98%) pacijenata. Dobijene vrednosti saglasnosti bile su k = 0,85, SE = 0,99, SP = 0,86, EFF = 0,98, što ukazuje na skoro potpunu dijagnostičku saglasnost. Zaključak. Bazirana na internet prenosu digitalnih fotografija pacijenta i pratećih anamnestičkih podataka, ova studija je pokazala da se kontrolni pregled „in-person”, dan posle izvršene apikotomije, može adekvatno zameniti udaljenim „store and forward” telemedicinskim pregledom.