Aneurizma abdominalne aorte i „potkovičasti bubreg“ – otvoreni hirurški tretman - Tomić, Aleksandar; Marjanović, Ivan; Sekulić, Dragan (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod. Potkovičasti bubreg (PB) je urođena anomalija u embrionalnom razvoju bubrega, javlja se rano u trudnoći kada se oba bubrega nalaze u neposrednoj blizini, a posledica je abnormalne migracije nefrogenih ćelija. Prisustvo PB može komplikovati anteriorni pristup rekonstruktivnoj hirurgiji aorte i ilijačnih arterija, jer „most“ PB leži preko aorte. PB je često povezan sa anomalijom bubrežnih sudova. Prikaz bolesnika. Žena, stara 71 godinu, primljena je sa aneurizmom abdominalne aorte (AAA) prečnika 50 mm i PB, i više aberantnih bubrežnih krvnih sudova i subokludiranom levom bubrežnom arterijom vidljivom na nalazu multislajsne kompjuterizovane tomografije (MSCT). Operisana je klasičnom hirurškom metodom gde je urađena resekcija aneurizme sa implantacijom Dakronskog grafta bez presecanja istmusa. Pored toga, urađena je endarterektomija leve gornje renalne arterije, perfuzija prave zajedničke donje polarne renalne arterije i reimplantacija obe donje polarne renalne arterije. Koegzistencija PB i AAA retko je stanje koje predstavlja tehnički izazov za vaskularnog hirurga zbog abnormalne anatomije, težeg prilaza aneurizmi i varijabilne vaskularizacije bubrega, a posebno istmusa. Zaključak. Otvorena hirurška metoda lečenja AAA sa PB predstvlja uspešan način rešavanja ovog problema jer pruža dobar pristup aneurizmi i renalnim krvnim sudovima uz mogućnost očuvanja bubrežne cirkulacije i, posledično, sprečavanja bubrežne insuficijencije.