Recidiv traumatskog osificirajućeg miozitisa temporalnog mišića - Jović, Saša; Brajković, Denis; Borilović, Milena; Marjanović, Uroš; Brkić, Marko; Kozomara, Ružica; Stošić, Srboljub (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod. Traumatski osificirajući miozitis (Myositis ossificans traumatica ‒ MOT) se odnosi na benigno, lokalizovano ektopično formiranje koštanog tkiva unutar skeletnih mišića nakon trauma. MOT retko zahvata mastikatorne mišiće i tada predstavlja ozbiljan dijagnostički i terapijski problem za hirurge. Trenutno je tretman izbora potpuna ekscizija kalcificifikovane mase i resekcija zahvaćene kosti. Prikaz bolesnika. Bolesnik, star 47 godina, javio se na pregled zbog otežanog otvaranja usta mesec dana unazad, nakon ekstrakcije desnog donjeg umnjaka pod lokalnom anestezijom. Nalaz kompjuterizovane tomografije (CT) glave ukazao je na stvaranje ektopične kosti u desnom temporalnom mišiću i koronoidnom nastavku donje vilice. Učinjena je hirurška ekscizija kalcificirane mase i resekcija zahvaćene kosti. Šest godina nakon operacije, bolesnik se žalio na iste simptome. Nalaz CT glave je pokazao ponovnu pojavu kalcifikovanog tkiva unutar desnog temporalnog mišića koje se protezalo na medijalni pterigoidni mišić. Bolesnik je reoperisan i upućen na postoperativni fizikalni tretman. Zaključak. Zbog nejasne etiologije i čestih recidiva nakon hirurškog lečenja MOT predstavlja dijagnostički i terapijski izazov za hirurge. Dalja istraživanja su potrebna kako bi se razjasnili mehanizmi osicifikacije kod MOT u cilju razvoja konzervativnog tretmana.