Uticaj rane tenotomije Ahilove tetive na trajanje i rezultate lečenja teških oblika urođenog krivog stopala - Rakonjac , Zoran (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Apstrakt Uvod/Cilj. U radu prikazujemo našu modifikaciju Ponseti metode koju koristimo za lečenje teških oblika urođenog krivog stopala od 2007. godine. Modifikacija se sastoji u ranoj tenotomiji Ahilove tetive. Tenotomiju smo radili odmah nakon korekcije metatarzalnog dela stopala. Cilj rada bio je da na osnovu analize rezultata između dve grupe ispitanika utvrdimo uticaj rane tenotomije Ahilove tetive na dužinu i rezultate lečenja teških oblika urođenog krivog stopala. Metode. Istraživanje je bilo prospektivno i trajalo je od 2007. do 2016. godine. Sprovedeno je u Klinici za dečiju hirurgiju u Banjaluci. Grupu 1 činili su ispitanici lečeni u periodu 2007–2016. godina modifikovanom Ponseti metodom (n = 30; 52 stopala). Zastupljenost muškog pola bila je 67%, a ženskog pola 33%. Grupu 2 činili su ispitanici lečeni u istom periodu klasičnom Ponseti metodom (n = 32; 52 stopala). Zastupljenost muškog pola u ovoj grupi bila je 81%, a ženskog pola 19%. Piraniev skor koristili smo za: klasifikaciju deformiteta prema težini, praćenje uspeha korekcije, postavljanje indikacija za tenotomiju Ahilove tetive i za analizu rezultata liječenja. Rezultati. Ukupno trajanje lečenja u Grupi 1 kretalo se od 6 do 9 nedelja (prosečno 6,71 ± 0,871 nedelja). U Grupi 2 lečenje je trajalo od 9 do 12 nedelja (prosečno 9,92 ± 0,882 nedelja). Trajanje lečenja u Grupi 1 bilo je značajno kraće nego u Grupi 2 (r = 0,86, p = 0,001). Nije bilo razlike između grupa u rezlutatima lečenja (χ2 = 2,372; df = 2; n = 52; p = 0,936). Zaključak. Primena rane tenotomije Ahilove tetive u lečenju teških oblika urođenog krivog stopala značajno skraćuje trajanje lečenja i nema negativan uticaj na rezultate lečenja.