Procena uticaja životnog doba na kvalitet života bolesnica sa rakom dojke pre i posle hirurškog lečenja - Kostić, Sanja; Murtezani, Zafir; Andrić, Zoran; Ivanović, Nebojša; Kozomara, Zoran; Kostić, Marko; Miličić, Vesna; Kocić, Sanja (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod/Cilj. Rak dojke čini oko 25% svih malignih tumora žena, sa incidencom u porastu. Novije dijagnostičke procedure i terapijski modaliteti lečenja rezultiraju uspešnijim lečenjem i većom stopom preživljavanja žena obolelih od raka dojke. Cilj savremenog lečenja podrazumeva, ne samo bolje preživljavanje, već i bolji kvalitet života. Cilj ove studije bio je da se proceni kvalitet života bolesnica obolelih od karcinoma dojke pre i posle hirurške intervencije u zavisnosti od njihovog životnog doba pri postavljanju dijagnoze. Metode. Analizirali smo kvalitet života 170 bolesnica sa karcinomom dojke (43 starosti do 50 godina i 127 starosti 50 i više godina) u I i II kliničkom stadijumu bolesti, mesec dana pre i nakon hirurškog lečenja, primenom uputnika Evropske organizacije za istraživanje i lečenje karcinoma (EORTC QLQ-C30) i specifične verzije upitnika za karcinom dojke (EORTC QLQ-BR23). Rezultati. Analizom upitnika QLQ-C30 pokazano je da je hirurško lečenje značajno negativno uticalo na kvalitet života bolesnica u obe starosne grupe. Nezavisno od hirurškog lečenja, između bolesnica mlađih i starijih postojale su razlike u seksualnom funkcionisanju i seksualnom uživanju, sa višim skorovima u grupi mlađih žena. Analiza uticaja hirurškog lečenja na kvalitet života, primenom upitnika QLQ-BR23, pokazala je statistički značajno pogoršanje kvaliteta života nakon hirurškog lečenja u skoro svim domenima kod bolesnica obe starosne grupe. Zaključak. Rezultati našeg istraživanja ukazali su na statistički značajne razlike u kvalitetu života između žena obe starosne grupe nezavisno od hirurškog lečenja i to u domenima seksualnog funkcionisanja i uživanja. Pritom je bolji kvalitet života bio u grupi žena mlađe životne dobi. Hirurško lečenje bolesnice sa karcinomom dojke negativno je uticalo na kvalitet života, nezavisno od starosnog doba.