Učiniti ili ne, primeniti ili ne primeniti: STN-DBS terapija kod mlađe osobe sa Parkinsonovom bolešću - Şenol, Mehmet Güney; Şimşek, Hakan (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod. Oboleli od Parkinsonove bolesti sa poremećajima kontrole impulsa i sindromom dopaminske disregulacije sve se više prepoznaju. Objavljeno je da se primenom duboke stimulacije mozga ovo stanje može ponekad rešiti, ali i pogoršati. Prikaz bolesnika. Naš bolesnik je bio 30-godišnji muškarac sa Parkisnonovom bolesti koja je dijagnostikovana u njegovoj 23. godini života. Bolesnik je imao motoričke fluktuacije s desne strane sa izraženom bradikinezijom, bradimijom i rigiditetom u „off“ periodima. Njegova parafilija i seksualna indiskrecija prema ženama je bila izražena u „on“ periodima. Prehrambene navike bolesnika bile su takođe izmenjene. Bolesnik je bio podvrgnit dubokoj moždanoj stimulaciji suptalamičkog jedra (engl. subthalamic nucleus-deep brain stimulation – STN-DBS). Nakon sprovedene procedure, značajna poboljšanja bila su uočena u motorici i ponašanju bolesnika. Zaključak. STN-DBS može biti razumna opcija kada se kod obolelih od Parkinsonove bolesti pojave neželjeni dopaminergički efekti, a motorički poremećaji i poremećaji kontrole impulse ne mogu poboljšati primenom lekova.