Preživljavanje hirurški lečenih bolesnika sa odmaklim karcinomom larinksa u Srbiji - Milovanović, Jovica; Jotić, Ana; Tešić Vidović, Ljiljana; Djukić, Vojko; Trivić, Aleksandar; Krejović Trivić, Sanja; Radin, Zorana; Savić Vujović, Katarina; Milovanović, Andjela; Banko, Bojan; Artiko, Vera (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Apstrakt Uvod/Cilj. Karcinomi larinksa čine 1%–3% svih maligniteta glave i vrata. Terapijski rezultati i preživljavanje umnogome zavise od stadijuma bolesti. Cilj rada bio je da se ispita preživljavanje bolesnika, hirurški lečenih od odmaklih karcinoma larinksa, u zavisnoti od starosti, pola, uobičajenih faktora rizika (pušenje, konzumiranje alkohola), primarne lokalizacije tumora, patohistološkog stadijuma bolesti, tumor, nodus, metastaza (TNM) stadijuma bolesti, i primenjene hirurške terapije bolesti. Metode. Retrospektivnom studijom bilo je obuhvaćeno 252 bolesnika, hirurški lečenih od odmaklih karcinoma glave i vrata, sa periodom praćenja od pet godina. Bolesnici uključeni u studiju primarno su lečeni hirurški, sa sprovođenjem postoperativne radio- i hemioterapije, u zavisnosti od lokalne i regionalne proširenosti bolesti, intraoperativnog nalaza i granica linija resekcija. Petogodišnje ukupno preživljavanje i preživljavanje bez znakova bolesti računato je u zavisnosti od demografskih i kliničkih karakeristika bolesnika. Rezultati. Ukupno petogodišnje preživljavanje bolesnika sa odmaklim karcinomima larinksa je iznosilo 86,14%, a petogodišnje preživljavanje bez znakova bolesti 86,51%. Smanjeno preživljavanje bilo je značajno povezano sa starošću bolesnika, višim histološkim gradusom tumora i opsežnijim disekcijama vrata. Zaključak. Primarna totalna laringektomija rezultira dužim preživljavanjem u slučajevima transglotisnih T3 i T4a tumora larinksa. Pre donešenja odluke, bolesnici bi trebali biti informisani o mogućim većim rizicima od smrtnog ishoda povezanim sa izborom hirurške metode i drugih načina lečenja.