Prediktori kvaliteta života bolesnika sa hroničnom opstruktivnom bolesti pluća - vasiljevic, Sladjana J; Petrović, Marina; Cvetković, Aleksandra; Paunović, Vesna; Mikić, Darko; Radjen, Slavica (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Apstrakt Uvod/Cilj. Hronična opstruktivna bolest pluća (HOBP) je progresivna i ireverzibilna bolest sa negativnim uticajem na kvalitet života obolelih. Cilj našeg ispitivanja bio je da odredi demografske i socijalne faktore obolelih koji su prediktori kvaliteta života. Metode. Bolesnici (n = 288) bili su podeljeni u tri grupe: I grupa – bolesnici u stadijumu 0 HOBP, u riziku; II grupa – bolesnici u stadijumu I i II HOBP; grupa III – bolesnici u stadijumu III i IV HOBP. Bolesnici su ispunjavali dva upitnika – jedan sa demografskim i socijalnim podacima, a drugi, validiranu srpsku verziju upitnika bolnice “Sveti Đorđe” o respiratornim teškoćama – St. George’s Respiratory Questionnaire for Chronic Obstructive Pulmonary Disease (SGRQ-C). Podaci su obradjeni pomoću Student t-testa, χ² testa, ANOVA testa, kao i univariatnom i multivariatnom metodom logističke regresije. Rezultati. U grupi I dominirali su muškarci, zaposleni, osrednjeg materijalnog stanja, bez porodične anamneze HOBP. U grupi II je bilo više žena, penzionera, osrednjih prihoda, bolovanja do pet godina, bez HOBP u porodici. Žene, nezaposleni, osrednjih prihoda, trajanja HOBP do pet godina, bez HOBP u porodici, dominirali su u III grupi. Prediktori za skor simptoma bili su stadijum bolesti i dužina bolovanja, dok su u skoru aktivnosti prediktori bili stadijum bolesti, pol, starost i finansijska situacija. Sve statistički značajne varijable u skoru uticaja u pre-analizama bile su značajne u univarijantnom regresionom modelu, a to su bili stadijum bolesti, starost, zaposlenje, finansijska situacija i dužina bolovanja. Isti prediktori objašnjavali su i ukupni skor u SGRQ. U multivarijantnom regresionom modelu, prediktori skora aktivnosti, skora uticaja i ukupnog skora bili su stadijum bolesti i finansijska situacija; samo stadijum bolesti učestvovao je u objašnjenju skora simptoma. Zaključak. Finansijska situacija je najbolji socijalni prediktor, a stadijum bolesti najbolji od bolesti zavisan prediktor kvaliteta života obolelih od HOPB.