Viktimizacija u detinjstvu kao faktor suicidnog rizika kod odraslih - Dedic, Gordana J; Djordjević, Barbara; Dedić, Srdjan J (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Apstrakt Uvod/Cilj. Postoje istraživanja o povezanosti između viktimizacije deteta i rizika od samoubilačkog ponašanja u ranoj adolescenciji, dok je značajno manje istraživanja koja pokazuju ovu povezanost kod odraslih osoba. Cilj našeg istraživanja je bio da se ispita da li viktimizacija u detinjstvu povećava rizik od pokušaja suicida kod odraslih osoba. Metode. Istraživanje je sprovedeno na grupi od 90 pacijenata, 71 žene i 19 muškaraca, prosečne životne dobi od 37,92 ± 11,04 godina, hospitalizovanih u Dnevnoj bolnici Klinike za psihijatriju Vojnomedicinske akademije, Beograd, Srbija. U istraživanju su korišteni: Upitnik viktimizacija (The Juvenile Victimization Questionnaire – JVQ), Upitnik mehanizama odbrane (Defense Style Questionnaire – DSQ-40) i Bekova skala depresije (Beck Depression Inventory – BDI). Ispitanici su bili podeljeni u dve grupe: grupa pacijenata koji su pokušali suicid (N = 50) i grupa pacijenata koji su bili na psihoterapijskom tretmanu zbog različitih životnih kriza koje nisu imale za posledicu pokušaj samoubistva (N = 40). Iz ispitivanja su isključeni pacijenti sa psihotičnim poremećajem (F20-F29, F30-31 i F 32.3), bolestima zavisnosti (F10-F19) i demencijom (F00-F09), prema Međunarodnoj klasifikaciji bolesti 10 verzija (ICD 10) (World Health Organization criteria). Ispitanici obe grupe su bili ujednačeni prema godinama života, obrazovanju i bračnom statusu. Za statističku obradu korišten je Studentov t-test za parametarsku i Mann-Whitney U test za neparametarsku analizu podataka. Rezultati. Pacijenti koji su pokušali suicid ispoljavali su depresiju umerenog stepena (19.76 ± 10.52) i koristili su nezrele mehanizme odbrane (p < 0.001). Upitnikom JVQ utvrđene su statistički značajne razlike na Ukupnom skoru viktimizacije (p < 0.005), kao i na dva modula: Vršnjačko zlostavljanje (p < 0.005) i Seksualno zlostavljanje (p < 0.005). Zaključak. Odrasle osobe koje su češće tokom života pokušale samoubistvo su bile žrtve vršnjačkog i seksualnog zlostavljanja u detinjstvu. Podaci o zlostavljanju u ranom detinjstvu pružaju mogućnosti rane detekcije osoba sa suicidnim rizikom što može pomoći u psihoterapijskom radu sa ovim osobama, kao i u prevenciji suicida u široj populaciji.