Značaj pušenja kao faktora rizika od poremećaja plućne funkcije kod bolesnika sa sistemskom sklerozom - Stefanović Nešković, Jelena; Petronijević, Milan; Ristić, Andjelka; Djurović, Branka; Stević-Carević, Silvija; Nešković, Branimir (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod/Cilj. Sistemska skleroza (SSc) je hronična sistemska bolest vezivnog tkiva. Karakteriše se difuznom mikroangiopatijom, povećanom aktivnošću i stvaranjem depozita kolagena u koži i unutrašnjim organima. Zahvatanje pluća u SSc je loš prognostički znak. Cilj rada je bio da se ispita povezanost navike pušenja i nalaza plućne funkcije kod bolesnika sa SSc. Metode. Ispitivanje je sprovedeno u Klinici za reumatologiju Vojnomedicinske akademije tokom 2016. godine. Bilo je uključeno 42 bolesnika oba pola sa novootkrivenom sistemskom sklerozom, kao i bolesnici kod kojih je bolest ranije dijagnostikovana. Rezultati. Bolesnici su bili podeljeni u grupe u pogledu navike pušenja: 14 (33,3%) bolesnika bili su pušači, a 28 (66,7%) bolesnika nepušači (23 bolesnika) ili bivši pušači (5 bolesnika). Nisu nađene značajne razlike ispitivanih parametara između pušača i nepušača. Distribucija bolesnika sa opstruktivnom nalazom na plućima, registrovanim spirometrijom, bila je jednoobrazna između pušača i nepušača. Koncentracije C reaktivnog proteina (CRP) su bili značajno više kod bolesnika sa SSc i opstruktivnim nalazom na plućima. Bolesnici sa opstruktivnim nalazom na plućima, registrovanim spirometrijom, imali su značajno niže vrednosti forsiranog vitalnog kapaciteta (FVC), forsiranog ekspirijumskog volumena tokom prve sekunde (FEV1), FEV1/FVC odnosa, difuzijskog kapaciteta za ugljen monoksid (DLCO) i FVC/DLCO odnosa. Zaključak. Kod bolesnika sa SSc i opstruktivnom nalazom na plućima, registrovanim spirometrijom, nema značajne razlike između pušača i nepušača. CRP je značajan prediktor za postojanje poremećaja plućne funkcije kod bolesnika sa SSc.