Profilaktička primena Angel® katetera kod bolesnika sa paraneoplastičnim sindromom planiranim za hiruršku resekciju tumora – prikaz bolesnika i pregled literature - Stamenković, Dušica M.; Nešković, Vojislava; Marjanović, Ivan; Tomić, Aleksandar; Rusović, Siniša; Marinković, Vlastimir; Bančević, Vladimir; Karanikolas, Menelaos (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod. Angel® kateter (BiO2 Medical Inc, San Antonio, Texas, USA) predstavlja kombinaciju trolumenskog centralnog venskog katetera i vena kava filtera koji se koristi u prevenciji plućnog embolizma (IVC filter-kateter). Prikaz bolesnika. U radu je prikazan bolesnik, starosti 53 godine, kod koga je planirana radikalna nefrektomija zbog dijagnostikovanog renalnog karcinoma. Duboka venska tromboza (DVT) je prethodila dijagnozi tumora, zbog čega je bolesnik bio na terapiji oralnim antikoagulantima. Uzevši u obzir rizike vezane za ranije tretiranu DVT, odlučili smo se za preoperativno plasiranje Angel® katetera u cilju obezbeđivanja centralnog venskog pristupa i sniženja rizika od nastanka plućne embolije. Prvog postoperativnog dana došlo je do pojave aktivnog gastričnog krvarenja, što je dovelo do ukidanja primene nadroparina. Kavagram urađen po protokolu, pre uklanjanja Angel® katetera, prikazao je veliku trombotičnu masu u filteru. Nakon plasiranja trajnog vena kava filtera, pristupilo se hirurškom uklanjanju Angel® katetera. Zaključak. Primena kombinovanog Angel® IVC filter/3-lumenskog centralnog venskog katetera, može predstavljati spasonosnu meru profilakse plućne embolije ukoliko je planiran hirurški zahvat kod bolesnika sa visokim rizikom nastanka DVT, kao što su bolesnici sa malignom bolešću, paraneoplastičnim sindromom i hemioterapijom.