Komplementarno serološko i molekularno testiranje krvno-prenosivih patogena i procena sociodemografskih karakteristika kod korisnika intravenskih droga na supstitucionoj terapiji u Šumadijskom okrugu Srbije - Borovčanin, Nemanja; Ristanović, Elizabeta; Todorović, Milena; Borovčanin, Milica; Jovanović, Mirjana; Balint, Bela (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod/Cilj. Korisnici intravenskih droga predstavljaju visokorizičnu grupu zbog međusobnih infekcija krvno prenosivim bolestima, vertikalne transmisije patogena, kao i zbog mogućnosti da budu potencijalni donori krvi/produkata plazme (naročito kao plaćeni donori). Cilj našeg istraživanja bio je utvrđivanje demografsko-sociološkog profila 99 opijatnih zavisnika Šumadijskog okruga lečenih u Kliničkom centru Kragujevac supstitucionom terapijom metadonom i buprenorfinom, kao i određivanje prevalencije infekcija krvno prenosivim bolestima: virusom hepatitisa B (HBV), virusom hepatitisa C (HCV) i virusom stečene imunodeficijencije (HIV). Metode. Ispitanici su odgovarali na pitanja iz Pompidu upitnika i podaci iz ovog upitnika korišćeni su za analizu osnovnih socio-demografskih karakteristika. Svi uzorci su prvo testirani ELISA (Enzyme-Linked ImmunoSorbent Assay) i CIA (Chemiluminescent Immuno-Assay) metodom, a zatim PCR-om (Polymerase Chain Reaction). Rezultati. Najveći broj ispitanika bilo je muškog pola (81,8%), starosti 32 (19–57) godine, 99% ispitanika živelo je u gradu, nezaposlenih je bilo 58,6%, sa završenom srednjom školom 67,7%, a korisnika neadekvatne primene igala bilo je 34,3%. Netestiranih na HBV bilo je 39,4%, na HCV 36,4%, HIV 28,3% a samo njih 4 (4%) primilo je vakcinu protiv HBV. Što se tiče analiza na prisusustvo HBV infekcije, ELISA/CIA i PCR negativnih je bilo 66, HBV ELISA/CIA i PCR pozitivnih bilo je 19, HBV ELISA/CIA-negativnih/PCR-pozitivnih 12 i HBV ELISA/CIA-pozitivnih/PCR-negativnih 2 ispitanika. Testiranje na HCV infekciju je pokazalo sledeće: ELISA/CIA i PCR negativnih ispitanika je bilo 15, HCV ELISA/CIA i PCR pozitivnih bilo je 58, HCV ELISA/CIA-negativnih/PCR-pozitivnih 11, a HCV ELISA/CIA-pozitivnih/PCR-negativnih 15. Svi ispitanici bili su negativni na HIV (ELISA/CIA i PCR testiranje), kao i na patogene oportunističkih infekcija (Cryptococcus neoformans; Pneumocystis carinii; PCR testiranje) i na prisustvo virusa zapadnog Nila (West Nile Virus; PCR testiranje). Jedan ispitanik bio je pozitivan na sifilis (ELISA testiranje). Zaključak. Naši rezultati pokazali su da je pozitivnost na prisustvo patogena krvno prenosivih bolesti HBV i HCV visoka u ispitivanoj grupi korisnika intravenskih droga i iznosi 33,4% i 84,8%, respektivno. Preporuka bi bila da oni budu periodično testirani na prisustvo HBV, HCV i HIV infekcije komplementarnim ELISA/CIA testovima, kao i PCR testovima, obzirom na izvestan stepen diskrepance u dobijenim rezultatima serološkog i molekularnog testiranja.