Stotrideset godina od rođenja sanitetskog potpukovnika i akademika Koste Todorovića: ratnik, lekar naučnik... humanista - Šuvaković, Uroš V.; Petrović, Jasmina S.; Pavlović, Milorad D. (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Početkom jula 2017. navršilo se 130 godina od rođenja velikana srpske i jugoslovenske medicine, osnivača srpske infektologije, akademika prof. dr Koste P. Todorovića. Nastojaćemo da podsetimo savremene generacije na etiku i naučni doprinos ovog najpre vojnosanitetskog oficira, učesnika balkanskih i Prvog svetskog rata, nosioca Albanske spomenice i Solunskog borca, potom civilnog lekara, profesora infektivnih bolesti, osnivača i upravnika Infektivne klinike u Beogradu, akademika SANU i još nekoliko jugoslovenskih i inostranih akademija, četvrt veka sekretara Odeljenja medicinskih nauka SANU, člana Predsedništva SANU, doktora nauka honoris causa Beogradskog univerziteta, savetodavnog člana Komiteta SZO za internacionalna pitanja karantina, predsednika, potom i počasnog predsednika Srpskog lekarskog društva, počasnog predsednika Saveza lekarskih društava Jugoslavije, osnivača i predsednika Udruženja nosilaca Albanske spomenice, dobitnika velikog broja domaćih i inostranih odlikovanja, nagrada i priznanja, a iznad svega velikog humaniste. Istovremeno, pokušaćemo da u ovom radu ukažemo ne samo na manje-više poznate podatke o ovoj jedinstvenoj ličnosti u novijoj istoriji naše medicine, već i na humanistička i etička načela kojima se rukovodio i na naučne doprinose kojima nije u dovoljnoj meri posvećena pažnja. To ćemo učiniti analizom sadržaja nekih od njegovih radova, biografskih i bibliografskih podataka, kao i istraživačkim uvidom u istorijsku građu relevantnu za život i delo akademika Todorovića, kao i u već publkovane radove koji se bave ličošću osnivača srpske infektologije.