Teška importovana malarija u tercijarnoj zravstvenoj ustanovi u Srbiji - Poluga, Jasmina; Karić, Uroš; Dakić, Zorica; Katanić, Nataša; Lavadinović, Lidija; Milošević, Branko; Nikolić, Nataša; Urošević, Aleksandar; Jegorović, Boris; Pavlović, Milorad (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod/Cilj. Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da je oko 3,2 milijarde ljudi u riziku od inficiranja malarijom. Dakle, adekvatni dijagnostički protokoli za ovu bolest, naročito oni koji su namenjeni za utvrđivanje težine bolesti, od presudnog su značaja u enedemskim i neendemskim regijama. Cilj rada bio je identifikacija demografskih, parazitoloških kliničkih i laboratorijskih obeležja udruženih sa teškim oblikom malarije u neendemskim regijama. Metode. Analizirali smo 22 bolesnika sa teškom malarijom i uporedili njihove kliničke slike i laboratorijske analize sa nalazima kod bolesnika koji su imali manje teške forme malarije, a sve u cilju identifikovanja prediktora težine bolesti. Svi bolesnici bili su lečeni u Klinici za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije u Beogradu u periodu od 2000. do 2010. godine. Rezultati. Oboleli od teške malarije su bili prosečne starosti od 44,86 ± 12,33 godina i to pretežno muškarci (95,45%). Plasmodium falciparum (P. falciparum) je bio značajno češći izolat kod bolesnika sa teškom malarijom u odnosu na bolesnike sa lakšim formama malarije (p = 0,047). Oboleli sa teškom formom malarije najčešće su imali žuticu, a zatim anemiju i akutnu bubrežnu slabost. Multifaktorska analiza varijanse pokazala je da su trombocitopenija (p = 0,05) i visoke koncentracije faktora alfa nekroze tumora (p = 0,02) bile značajno povezane sa teškom malarijom. Zaključak. Pri evaluaciji febrilnih bolesnika koji se vraćaju iz područja koja su endemska za malariju potrebno je posumnjati na ovu bolest. Visoke koncentracije faktora nekroze tumora-alfa i trombocitopenija povezane su sa teškom malarijom u neendemskim područjima.