Svetloćelijski/endometrioidni karcinom jajnika udružen sa endometriozom u istom jajniku - Rudić Biljić-Erski, Ivana; Vasiljević, Mladenko; Rakić, Snežana; Džatić-Smiljković, Olivera; Mihajlovic, Sladjana (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod. Endometrioza jajnika je identifikovana kao faktor rizika od nastanka karcinoma jajnika udruženog sa endometriozom. Prikazali smo bolesnicu sa istovremenom pojavom svetloćelijskog/endometrioidnog tipa karcinoma jajnika i endometrioze u istom jajniku. Prikaz bolesnika. Bolesnica, stara 47 godina, podvrgnuta je operativnom zahvatu zbog endometriotične ciste na desnom jajniku. Urađena je histerektomija sa obostranom adneksektomijom, limfadenektomija regije desnog slabinskog mišića, omentektomija i višestruke biopsije peritoneuma. Posle operacije primenjena je hemioterapija u toku šest ciklusa po protokolu Taxol-CBDCA. Nakon hiruškog zahvata i sprovedenog lečenja hemioterapijom urađen je kontrolni CT abdomena i male karlice i kod bolesnice nisu nađeni znakovi recidiva bolesti. Šest meseci posle završenog lečenja bolesnica se dobro osećala i nije imala recidiv bolesti. Zaključak. Svetloćelijski i endometrioidni podtip karcinoma jajnika imaju dobru prognozu ako se otkriju i leče u ranom stadijumu bolesti. Kod prikazane bolesnice karcinom je otkriven u prvom stadijumu i uspešno je lečen kombinovanom terapijom tj. hiruški i hemioterapijom.