Uticaj augmentacione mamaplastike na temperaturu kože dojke - Piščević, Branislav; Brdareski, Zorica; Stepić, Nenad; Djordjević, Boban; Vulović, Dejana; Jovanović, Marko; Vulović, Dejan (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod/Cilj. Komplikacije augmentacije grudi, kao jedne od najčešćih estetskih operacija, su moguće i različite. Osim uobičajenih ranih, lokalnih postoperativnih komplikacija, najčešća kasna komplikacija je kapsularna kontraktura. Kao specifična komplikacija poremećaja funkcije kože posle ove operacije opisan je samo poremećaj senzibiliteta. S obzirom na to da koža ima i druge funkcije, kao i zbog toga što ne postoje podaci u literaturi, cilj istraživanja bio je merenje temperature kože dojke pre i posle operacije. Metode. Urađena je prospektivna intervencijska studija kod 49 punoletnih žena koje nisu rađale. Bilateralna augmentaciona mamoplastika je rađena zbog hipoplazije dojki ili na lični zahtev pacijenta sa eutrofičnim dojkama. Merenje temperature kože dojke je rađeno u dve tačke, pre operacije, sedam dana posle operacije i tri meseca posle operacije. Merenje temperature je učinjeno infracrvenim termometrom (Pyrometer BP21 TROTEC). Statistička značajnost razlike je određena korišćenjem t-testa za vezane uzorke. Razlike su smatrane statistički značajnim ukoliko je p < 0,05. Koeficijent eta kvadrat određivao je veličinu uticaja i prema kriterijumu Cohena, sve preko 0,14 označavalo je veliki uticaj. Dobijeni su analizirani programom IBM SPSS Statistics v20. Rezultati. Kod većine ispitanica dojke su bile hipoplastične (69,39%). Najčešće su korišćeni implantati zapremine 275–500 mL (46,94%), a najređe implantati zapremine preko 500 mL (16,33%). Kod nešto manje od 2/3 pacijenata primenjen je submamarni rez (61,22%). Kod većine pacijenata (67,35%), proteza je plasirana subglandularno. Prosečna vrednost temperature pre operacije u tački 1 bila je 34,49°C, sedam dana nakon operacije 34,81°C, a tri meseca nakon operacije 34,10°C, a u tački 2: 34,60°C, 34,91°C i 34,19°C u istim vremenskim intervalima. U odnosu na veličinu dojki pre operacije, veličinu i proizvođača implantata, lokalizaciju incizije i lokalizaciju plasiranja proteze, nisu nađene statistički značajne razlike u temperaturi kože dojke pre i posle operacije. Zaključak. Naši rezultati o promeni temperature kože dojke posle augmentacije mogli bi da imaju značaj u preoperativnom informisanju pacijenta.