Podaci iz realnog života o efikasnosti i bezbednosti ombitasvir/ /paritaprevir/ritonavir + dasabuvir + ribavirin režima kod bolesnika sa genotip 1 hepatitis C virusnom infekcijom u Srbiji - Simonović Babić, Jasmina; Bojović, Ksenija; Fabri, Milotka; Cvejić, Tatjana; Svorcan, Petar; Nožić, Darko; Jovanović, Maja; Škrbić, Ranko; Stojiljković, Miloš P.; Mijailović, Željko (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod/Cilj. Era direktno delujućeg antivirusnog (DAA) režima lečenja bolesnika sa hroničnom hepatitis C virusnom (HCV) infekcijom započela je 2011. godine. Cilj rada bio je ispitivanje efikasnosti i bezbednosti DAA režima ombitasvir (OBV)/paritaprevir (PTV)/ritonavir (r) + dasabuvir (DSV) + ribavirin (RBV), kod bolesnika sa genotip 1 HCV infekcijom u Srbiji. Metode. U multicentričnu studiju je bilo uključeno sedam centara u Srbiji. Prikupljeni su podaci iz realnog života. U rani pristupni program OBV/PTV/r + DSV + RBV bio je uključen 21 bolesnik od kojih jedan nije prethodno lečen, dok je ostalih 20 prethodno lečeno pegilovanim interferonom i RBV. Svi bolesnici su dobijali odgovarajuće doze lekova. Bolesnici sa HCV genotipom 1b nisu dobijali RBV u skladu sa terapijskim protokolom. Za većinu bolesnika trajanje terapije je iznosilo 12 nedelja. Za četvoro bolesnika sa cirozom i HCV genotipom 1a trajanje terapije je iznosilo 24 nedelje. Viremija je određivana četiri puta: pre početka terapije, 4 nedelje posle početka terapije (rapidni virusološko odgovor – RVR), 12 ili 24 nedelje nakon početka terapije (kraj terapije – ETR) i 12 nedelja nakon završetka terapije (stabilan virusološki odgovor – SVR). Postignut SVR kao potvrda odsustva virusne RNK u serumu, smatran je završnicom uspešnog lečenja. Rezultati. Kompletan RVR, ETR i SVR postignut je kod 64,71%, 85,71%, i 95,24% bolesnika sukcesivno. Samo 3 bolesnika imali su blage neželjene efekte koji nisu zahtevali korekciju doze lekova. Zaključak. Lečenje bolesnika sa hroničnom HCV infekcijom sa OBV/PTV/r + DSV + RBV pokazalo je odličnu antivirusnu aktivnost i podnošljivost.