In vitro studija o erozivnom uticaju gaziranih napitaka na gleđ i dentin - Panić, Zorica; Stojšin, Ivana; Janković, Ognjenka; Vukoje, Karolina; Brkanić, Tatjana; Tadić Latinović, Ljiljana (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod/Cilj. Prekomerno konzumiranje kiselih namirnica, uključujući i gazirane napitke, povećava mogućnost za nastanak dentalnih erozija. Cilj ovog rada je da se ispita uticaj gaziranih napitaka na gleđ i dentin tokom različitih vremenskih intervala. Metode. Šesdeset uzoraka je dobijeno od 15 impaktiranih trećih molara. Krunica zuba je podeljena na četiri dela. Jedan deo bio je kontrolni uzorak, potopljen u destilovanu vodu, a preostala tri dela su bili eksperimentalni uzorci, koji su potapani u ispitivane napitke: gaziranu vodu, Coca-Cola-u i Schweppes Bitter Lemon. Za svaki napitak izmerena je pH vrednost pre potapanja uzoraka. Prva grupa od 20 uzoraka je analizirana i fotografisana pomoću skenirajućeg elektronskog mikroskopa (SEM) posle 60 minuta, druga grupa posle 24 sata i treća grupa posle sedam dana izloženosti delovanju napitaka. Gleđ je analizirana na spoljašnjoj površini kvržice i na uzdužnom preseku. Dentin je analiziran na uzdužnom preseku. Za određivanje stepena nastalih erozivnih promena pomenutih zubnih tkiva primenjena je individualno prilagođena skala. Za analizu podataka korišćena je analiza varijanse (ANOVA). Rezultati. Izmerena pH vrednost ispitivanih napitaka bila je niža od kritične pH vrednosti pri kojoj dolazi do demineralizacije gleđi. Na SEM mikrofotografijama uočen je različit stepen erozivnih promena uzrokovanih delovanjem ispitivanih napitaka. Analizom podataka primenom ANOVA dobijena je statistički značajna razlika između svih grupa tretiranih uzoraka, nakon 60 minuta izloženosti delovanju napitaka. Najveći intenzitet erozivnih promena bio je prisutan na uzorcima koji su potopljeni u Schweppes Bitter Lemon. Analiza uzoraka nakon 24 sata i sedam dana izloženosti delovanju napitaka pokazala je da uzorci potopljeni u Coca-Cola-u i Schweppes Bitter Lemon mogu biti svrstani u jednu grupu koja je statistički značajno različita u odnosu na kontrolne uzorke i uzorke potopljene u gaziranu vodu. Zaključak. Povećano izlaganje zubnih tkiva delovanju gaziranih napitaka uzrokuje erozivne promene i gubitak površinske strukture.