Šestomesečni uspeh radiofrekventne ablacije u lečenju poremećaja srčanog ritma – iskustvo našeg centra - Jurčević Mudrić, Ružica; Angelkov, Lazar; Tomović, Milosav; Kojić, Dejan; Milojević, Predrag (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod/Cilj. Veliki broj studija dokazao je visok uspeh radiofrekventne ablacije (RFA) u izlečenju bolesnika sa različitim srčanim aritmijama. Primarni cilj rada bio je da odredi neposredni uspeh RFA u lečenju različitih poremećaja srčanog ritma i uspeh RFA nakon šest meseci praćenja bolesnika. Sekundarni cilj je bio evaluacija uticaja svih kliničkih i ehokardiografskih parametara na neposredni i šestomesečni uspeh i neuspeh RFA. Metode. Istraživanje je obuhvatilo 320 uzastopnih bolesnika kod kojih je urađena RFA tokom 2014. godine na Institutu za kardiovaskularne bolesti “Dedinje”, Beograd, Srbija. Procenjivan je neposredni uspeh RFA i uspeh RFA nakon šest meseci praćenja bolesnika. Određivan je uticaj kliničkih i ehokardiografskih parametara na neposredni, šestomesečni uspeh i neuspeh RFA. Rezultati. Neposredni uspeh iznosio je za RFA atrioventrikularnog (AV) čvora i RFA AV nodalne reentrant tahikardije (AVNRT) 100%, RFA plućnih vena 99%, RFA atrijalnog flatera 92%, RFA komorskih ekstrasistola i Wolf-Parkinson-White (WPW) sindroma 87%, RFA komorske tahikardije 85% i RFA atrijalne tahikardije 78%. Uspeh RFA nakon šest meseci praćenja ovih bolesnika bio je za RFA AV čvora 100%, RFA AVNRT 94%, RFA atrijalnog flatera 90%, RFA WPW sindroma 86%, RFA plućnih vena 79% (paroksizmalna atrijalna fibrilacija 88% i perzistentna atrijalna fibrilacija 63% sa značajnom razlikom, p < 0.05), RFA komorskih ekstrasistola 78%, RFA komorske tahikardije 77% i kod RFA atrijalne tahikardije 67%. Zaključak. Postignut je veoma visok neposredni uspeh RFA u izlečenju srčanih aritmija i zadovoljavajući uspeh RFA nakon šest meseci praćenja bolesnika. Prognostički značaj jedino je imao tip atrijalne fibrilacije u grupi bolesnika kojima je urađena RFA plućnih vena: nakon šest meseci praćenja bolesnici sa paroksizmalnom atrijalnom fibrilacijom imali su značajno bolji uspeh RFA nego oni sa perzistentnom formom.