Antibakterijski efekti novih endodontskih materijala na bazi kalcijum silikata - Trišić, Dijana; Ćetenović, Bojana; Zdravković, Nemanja; Marković, Tatjana; Dojčinović, Biljana; Jokanović, Vukoman; Marković, Dejan (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod/Cilj. Osnovni cilj endodonskog lečenja je eliminacija patološki izmenjenog tkiva, eliminacija infekcije korensko kanala i njegovo hermetičko trodimenzionalno zatvaranje. Cilj istraživanja je bio da se proceni antibakterijska aktivnost novih endodontskih nano-strukturiranih materijala na bazi visoko aktivnih kalcijum silikata albo-mineral polyoxide carbonate aggregate (ALBO-MPCA) i calcium silicates (CS) u odnosu na mineral trioxide aggregate (MTA+) i UltraCal XS (CH). Metode. Testirana je antibakterijska aktivnost materijala protiv Staphylococcus aureus (ATCC 25923) i Enterococcus faecalis (ATCC 14506), kao i kliničkih izolata: Rothia dentocariosa, Enterococcus faecalis, Staphylococcus aureus, Streptococcus anginosus i Streptococcus vestibularis pomoću agar difuzionog testa. Merenja pH vrednosti obavljena su korišćenjem pH metra. Ukupan iznos oslobođenih jona određivan je pomoću ICP-OES. Rezultati. Svi testirani materijali pokazali su najbolji antibakterijski efekat nakon 1 h od inkubacije. Nakon 3 h i 24 h od inkubacije, antibakterijski efekat svih testiranih materijala bio je sličan. Agar difuzioni test pokazao je da materijali ALBO-MPCA, CS i MTA+ ispoljavaju slične zone inhibicije rasta (p > 0.05) osim u slučaju Staphylococcus aureus, gde je materijal ALBO-MPCA pokazao bolje antibakterijsko dejstvo nego MTA+ nakon 3 h i 24 h od inkubacije (p < 0.05). Nakon 24 h od inkubacije, zone inhibicije su bile najizraženije u slučaju materijala CS protiv Staphylococcus aureus (16.67 ± 2.34 mm), zatim ALBO-MPCA (14.67 ± 1.21 mm), a najslabije u slučaju CS protiv Enterococcus faecalis (6.50±1.76 mm). Materijal CH ispoljio je najveću pH vrednost, zatim ALBO-MPCA, CS i MTA+. Zaključak. Ispoljeni antibakterijski efekti ukazuju na to da materijali na bazi visoko aktivnih kalcijum silikata mogu da predstavljaju efikasnu zamenu za MTA u terapiji zuba sa nezavršenim rastom korena u jednoj poseti, te se stoga preporučuju za dalja klinička ispitivanja.