Procena emocionalnog distresa kod osoba obolelih od šećerne bolesti - Petrović, Verica; Vidaković, Vesna; Jelisavac, Ornela (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod/Cilj. Uprkos savremenom načinu lečenja dijabetes melitusa (DM), polovina bolesnika ne postiže optimalnu metaboličku kontrolu, što povećava rizik od komplikacija i pojave emocionalnog “sagorevanja” obolelih. Cilj ovog istraživanja bio je da se utvrdi nivo emocionalnog distresa obolelih od dijabetesa i povezanost nivoa emocionalnog distresa sa sociodemografskim karakteristikama i karakteristikama bolesti. Metode. Istraživanje je sprovedeno od 01.01.2016. do 30.04.2016. u Domu zdravlja u Banja Luci. Istraživanje je rađeno na grupi od 113 slučajno odabranih bolesnika (63 muškarca, 50 žena) obolelih od dijabetesa, prosečne starosti 63,93 godine. Dominirali su ispitanici sa DM tip 2 (91,12%). U istraživanju je korišćen Problem Areas In Diabetes Questionare (PAID) upitnik o problematičnim područjima u šećernoj bolesti. Korišćen je i Upitnik koji sadrži pitanja koja se odnose na sociodemografske karakteristike [(pol, dob, stepen obrazovanja) i karakteristike bolesti (tip DM, dužina trajanja bolesti, vrsta terapije koju bolesnik koristi u liječenju DM, vrijednosti hemoglobina A1c (HbA1c) rađenog unazad tri mjeseca, prisustvo mikrovaskularnih komplikacija)]. Rezultati. Prema ukupnom skoru PAID upitnika 64 (56,6%) ispitanika imalo je umeren nivo emocionalnog distresa. Nivo emocionalnog distresa bio je veći u grupi sa većim vrednostima HbA1c, ali bez statistički značajne razlike u odnosu na grupu sa postignutim ciljnim vrednostima HbA1c. Dve trećine ispitanika sa mikrovaskularnim komplikacijima ispoljavalo je umeren nivo distresa. Potvrđena je povezanost pojave distresa sa pojavom mikrovaskularnih komplikacija. Zaključak. Više od polovine bolesnika sa DM imalo je povišen nivo distresa umerenog stepena, a 2/3 osoba sa DM sa mikrovaskularnim komplikacijama imalo je povišen nivo distresa umerenog stepena, što ukazuje na značaj interdisciplinarnarne saradnje endokrinologa, vaskularnih hirurga i psihijatara.