Procena hronološke starosti zasnovana na razvoju trećeg molara u populaciji Srbije - Filipović, Gordana; Djordjević, Nadica S.; Stojanović, Nikola M.; Brkić, Zlata; Igić, Marija; Marjanović, Dragan; Šehalić, Meliha (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod/Cilj. Identifikacija osoba i procena njihove starosti su neоphodni u velikom broju slučajeva i postoje različite metode koje se koriste u takve svrhe. Mnogobrojne studije ukazuju na to da razvoj trećeg molara može igrati ključnu ulogu u određivanju starosti osobe. Cilj studije bio je da se ispita mogućnost procene hronološke starosti na osnovu stadijuma razvoja trećeg molara kod dece i mladih u populaciji Srbije. Metode. Studijom je bilo obuhvaćeno ukupno 570 pacijenata iz Srbije uzrasta 6–27 godina. Od ukupnog broja ispitanika, 248 osoba bilo je muškog pola, prosečne starosti 12,21 ± 3,91 godina, dok su 332 osobe bile ženskog pola, prosečne starosti 12,88 ± 4,06 godina. Stadijumi dentalne zrelosti odrеđeni su na ortopantomogramima poređenjem sa standardima po Demirjianu. Rezultati. Mineralizacija trećeg molara odvijala se brže kod muškaraca nego kod žena. Više osoba sa formiranim trećim molarima (stadijum razvoja H prema Demirjianu) bilo je starije od 18 godina. Zaključak. Određivanje stadijuma mineralizacije trećeg molara na ortopantomogramima je korisna metoda za određivanje hronološke starosti živih osoba. To može biti značajno za forenzička istraživanja, posebno zbog pravnog aspekta utvrđivanja odgovora na pitanje da li je osoba punoletna. Varijacije između različitih etničkih grupa moraju se uzeti u obzir kod primene ove metode. Neophodno je sprovesti obimnija istraživanja kako bi se odredili standardi za procenu dentalne i hronološke starosti stanovništva Srbije.