Hirurško lečenje stečene traheoezofagusne fistule prouzrokovane balon dilatacijom korozivne stenoze jednjaka kod deteta - Stojakov, Dejan; Miličković, Maja; Minić, Predrag; Vukadin, Miroslav; Stanković, Nikola; Savić, Djordje (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod. Traheoezofagusna fistula (TEF), kao komplikacija balon dilatacije (BD) korozivne stenoze jednjaka, je vrlo retko i teško stanje. Po život opasna aspiraciona pneumonija zahteva urgentnu zaštitu pluća, ali opšta strategija lečenja nije jasno definisana. Prikaz bolesnika. Dvadesetomesečna devojčica je zadesno progutala kućni izbeljivač. Stenoza vratnog i proksimalnog grudnog jednjaka razvila se kao posledica kaustične povrede jednjaka. Do razvoja TEF došlo je tokom treće procedure BD. Sanacija TEF i plućne infekcije postignuta je ekskluzijom jednjaka (faringostoma i nutrutivna gastrostoma) uz prolongiranu traheobronhijalnu intubaciju i toaletu. Retrosternalna interpozicija dugog segmenta kolona je urađena nakon godinu dana, sa odličnim funkcionalnim rezultatom tokom četvorogodišnjeg praćenja. Zaključak. Ekskluzija jednjaka u prvom, i faringoezofagealna rekonstrukcija u drugom stadijumu, predstavlja efikasan način lečenjaTEF nastale prilikom BD korozivne stenoze jednjaka.