Hronični rinitis kod stakloduvača - Baletić, Nenad; Perić, Aleksandar; Sotirović, Jelena; Erdoglija, Milan (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod/Cilj. Stakloduvači su na radnom mestu izloženi različitim fizičkim i hemijskim štetnim agensima. Sluznica gornjeg aerodigestivnog trakta (nosa, usne šupljine, ždrela i larinksa) je naročito izložena ovim faktorima. Udisanje toplog vazduha, gasova, čestica prašine i oralni kontakt sa stakloduvačkom lulom su najvažniji faktori koji mogu uzrokovati hronično zapaljenje sluznice gornjeg respiratornog trakta. Cilj ove studije je bio da ispita da li je i u kojoj meri radna okolina u fabrici stakla uzročni faktor za visoku prevalenciju hroničnog rinitisa kod stakloduvača. Metode. Eksperimentalna grupa se sastojala od 100 slučajno odabranih stakloduvača muškog pola, dok je kontrolnu grupu činilo 100 muškaraca, zaposlenih u istom pogonu za proizvodnju stakla, koji nisu bili stakloduvači. Rezultati. Ovo istraživanje je potvrdilo da je prevalencija hroničnog rinitisa kod stakloduvača bila značajno veća nego kod radnika kontrolne grupe. Dužina ekspozicije štetnim faktorima nije bila značajan faktor u nastanku hroničnog rinitisa. Zaključak. Stakloduvači su na radnom mestu izloženi većem uticaju štetnih faktora i imaju značajno viši rizik od dobijanja hroničnog rinitisa od radnika drugih zanimanja u istom radnom okruženju. Proizvodnja stakla je visokorizičan faktor za dobijanje hroničnog rinitisa, ali period ekspozicije štetnim agensima nije.