Razlike među polovima kod ishemijske bolesti srca u populaciji Bliskog istoka - Alsaddah, Jadan J; Al Mutairi, Mohammad; Denić, Ljiljana Marković; Subha, Remya Pushparajan; Ašanin, Milika; Vasiljević, Zorana (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod/Cilj. Uprkos znatnom poboljšanju ishoda liječenja ishemijske bolesti srca (IBS) kod žena, ona i dalje predstavlja vodeći uzrok mortaliteta i morbiditeta. Cilj je bio ispitati razlike vezane za ishemijsku bolest srca zasnovane na razlikama kod polova u populaciji Bliskog istoka. Metode. Prospektivnom studijom analizirani su bolesnici sa IBS kojima je urađena elektivna koronarna angiografija u kardiološkom centru tercijernog nivoa u periodu od 1.9. 2014. do 1.9.2015. godine. Bolesnici sa IBS su bili podeljeni na dve grupe: grupu sa stabilnom ishemijskom bolešću srca (SIBS) i grupu sa akutnim koronarnim sindromom (AKS). Rezultati. Ukupan broj bolesnika kod kojih je urađena koronarna angiografija je 400. Oko 70% bolesnika je bilo dijagnostifikovano kao AKS, a 30% kao SIBS. Žene su bile starije (64 ± 12 godina vs 59 ± 13 godina, p < 0,004) i imale su veći indeks telesne mase (34 ± 7 kg/m2 vs 29 ± 5 kg/m2, p < 0,001) u poređenju sa muškarcima. Žene su češće imale povišen krvni pritisak (87% vs 62%, p < 0,001) i šećernu bolest (76% vs 58%, p < 0,001). Među bolesnicima sa AKS, muškarci su češće imali infarkt miokarda sa elevacijom ST segmenta (STEMI) (37% vs 12%, p < 0.001), dok su se žene češće prezentovale sa non-STEMI (45% vs 17%, p < 0,001). Zaključak. Žene sa Bliskog istoka su češće imale faktore rizika, prezentovale se češće sa non-STEMI i imale su manju stopu intrahospitalnih komplikacija.