Efekti akutne i hronične konzumacije Red Bull®-a na kardiodinamiku i oksidativni stres u koronarnom efluentu treniranih pacova - Pušica, Irena; Đorđević, Dušica; Bradić, Jovana; Jeremić, Jovana; Srejović, Ivan; Živković, Vladimir; Jakovljević, Vladimir (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod/Cilj. Energetska pića (EP) se često koriste kao ergogena sredstva od strane sportista, a Red Bull® je jedno od najčešće konzumiranih EP. Cilj rada bio je da se utvrde akutni i hronični efekti Red Bull®-a na kardiodinamiku i parametre oksidativnog stresa kod fizički treniranih pacova. Metodе. Pacovi su bili podvrgnuti plivanju (1 h dnevno, 5 dana u nedelji, tokom 4 nedelje) i podeljeni u 4 grupe: pacovi koji nisu konzumirali EP ni pre plivanja, ni pre žrtvovanja; pacovi koji nisu konzumirali EP pre plivanja, ali jesu 30 min pre žrtvovanja; pacovi koji su konzumirali EP 30 min pre svakog plivanja, ali ga nisu konzumirali pre žrtvovanja; pacovi koji su konzumirali EP 30 min pre svakog plivanja i 30 min pre žrtvovanja. Nakon žrtvovanja, srca pacova su bila izolovana i perfundovana prema tehnici po Langendorff-u. Određivani su parametri funkcije srca, kao i nivo prooksidantnih vrsta u koronarnom efluentu tokom koronarne autoregulacije. Rezultati. U poređenju sa kontrolnom grupom, akutna primena EP imala je pozitivan inotropni efekat, značajno povećanje maksimalne i minimalne stope promene pritiska u levoj komori, dok je hronična konzumacija uticala na izolovano povećanje sistolnog arterijskog pritiska. Zapaženi su prooksidativni efekti EP, što je bilo izraženije kod hronične konzumacije EP. Zaključak. Glavni zaključak ove studije jeste da hronična konzumacija EP menja kardiovaskularni odgovor i redoks status prilikom akutne primene EP.